2005-09-17
記得某期"飲食男女" 介紹了香港出名食海鮮的鯉魚門,其中就介紹呢一間店,HK$200/位可以任揀六款海鮮.視覺上覺得好抵, 鯉魚門喎~ 結果我就中招了! 基本上到左鯉魚門,會發現所有海鮮店都係自揀海鮮,再自選酒樓烹調...同埋已經都係用"套餐"形式黎招攬人客(e.g.198/位,有5款海鮮等等) 中左"繕稿"魔掌o既我地,結果都係去左"享記"買海鮮,再去對面o既"海景"食.揀海鮮個陣,我地每揀一款,都會問份量有幾多,佢都只係答"我地會幫你就返架啦"...結果2個人400蚊係有:a.2隻豉油王炒中蝦b.1隻椒瀨尿蝦**係得一隻咋!仲要係切開四份,得一舊有肉,其他三舊係中空c.2隻扇貝*味道好淡d.1隻龍蝦仔開邊芝士焗+伊麵底*呢個係入面味道最差o既一個!!從來未食過咁難食o既芝士焗龍蝦,好淡完全冇芝士味,但就有好重o既奶味,麵質好差e. 1斤左右清蒸老虎班*豉油汁過甜冇咩鹹味,感覺怪怪地f. 1隻墨魚切片炒韭王外加酒樓隨"餐"附送魚湯兩碗同油菜一碟我覺得無論"量"同"質"都好有問題, 尤其係個"量", 各位網友想去鯉魚門食海鮮,最緊要問清楚份量,而唔係佢求其答你"我會幫你預返"同埋,連續
e. 1斤左右清蒸老虎班*豉油汁過甜冇咩鹹味,感覺怪怪地
f. 1隻墨魚切片炒韭王
外加酒樓隨"餐"附送魚湯兩碗同油菜一碟
同埋,連續上左"繕稿"o既當,我以後都唔會再買個本雜誌!!