2018-05-07
好少會好想食日本野,但今日真係好想食。每次去觀塘食日本野都會諗起"x 今", 因為我真係覺得幾好食😋?不過朋友提議想試新野,又見openrice book枱可以有分,於是就去試下。book左8:00pm, 上到去都唔係好多人,可能係因為平日。坐低睇menu, 搵唔到有野好想食,於是求其叫左個海膽三文魚丼,鰻魚飯同幾串串燒。先黎前菜-茄子,味道唔錯。跟住有沙律,味道一般,因為都係菜加芝麻醬,好難唔好食。再黎麵豉湯,味道好一般,有齊豆腐同海帶,可以唔飲到正餐部份海膽三文魚丼,份量係不錯,但個樣唔係好新鮮,海膽真係唔好亂咁食D飯好多,不過好似冇左d味,好似食緊普通珍珠米煮既飯最好都係隻半熟蛋,真係半熟,但冇咩味,重點係。。。唔夾而鰻魚飯呢,又有半熟蛋喎,鰻魚都算不錯,可惜個飯冇用珍珠米,只係煮得唔好既白飯全餐飯最好味既就係d串燒,每樣都係1串計,都唔平架,牛舌燒得最好味,夠香口又冇過火,串鱔都ok既,不過串雞皮就冇雞皮味,只有油膩感。呢度雖然唔算貴,但都唔係抵食,只有外賣lunch既價錢係抵,不過晚市黎講,絕對唔係抵以呢個價錢,丼x屋既質素一定比佢好。