2012-12-01
今朝睇報紙見到話又有一間傳統冰室因抵受唔住加租的壓力而要結業時心情真係有啲難過同不捨。所以晏晝就專程去到呢間金記冰室食野, 希望係佢結業之前好好體驗感受一下冰室呢種香港特有的文化。睇報紙話金記已經開咗成45年, 店鋪入面的裝潢亦都真係充滿住歷史的痕跡, 有好多而家已經好少見的裝飾物都可以係呢度見到。攝係玻璃下面張餐牌上的電話號碼仲係停留係6個數字的年代, 一切都真係香港歷史的見證。坐低同朋友一人叫咗一個火腿通粉同埋要多個奶醬多share。朋友就飲凍檸茶, 我就叫咗個奶茶。後來見到金記竟然仲有賣支裝的維他奶, 實在忍唔住要叫返支, 懷念一下童年。火腿通粉的感覺好傳統, 用的係最普通的無坑通粉, 煮得啱啱好, 唔會過”淋”, 個湯的味道都好好, 火腿絲又夠, 好食兼抵食! 個奶醬多都好得, 麵包烘得脆脆, 上面搽咗一層頗厚的花生醬, 唔似而家啲茶餐廳只係搽得薄薄的一層, 再加埋煉奶一齊食, 好味! 不過我呢個煉奶怪就覺得煉奶少咗啲, 再落多啲就仲好味~ 杯奶茶香濃又夠滑, 好難得搵到啲又平又好飲的奶茶。朋友都杯檸茶茶味夠, 檸檬片落得唔孤寒, 係名符其實的檸檬茶。而家香港真係好難再搵到又平
而家香港真係好難再搵到又平又有質素的餐廳, 而且金記仲係一間咁有歷史價值的冰室, 要結業都真係好可惜。見到有個面書專頁 ,記錄低金記結業前的一點一滴, 去支持金記同冰室呢種就快消失的香港文化!