2021-12-10
過往我好鍾意去啲酒店餐廳、或者啲米芝蓮推介嘅餐廳食飯,覺得好似有保證啲⋯但最近去咗幾間朋友介紹嘅街坊小店,又覺得小店好有heart,真係別有一番風味!所以今次就聽住喺觀塘嘅同事介紹,嚟到呢間位於觀塘協和街、專門食串燒嘅街坊小店餐廳「串過雞」試下。呢間餐廳鋪位唔係好大,但行過路過都會比佢哋嘅串燒爐吸引!原來串燒係每日下晝先會開始有得賣,專業嘅店員親手燒,所以唔需要擔心因為自己唔識控制,而燒到啲嘢食窿晒!我嗰日去嘅時候咁啱係下午茶時段,見到餐牌上邊嘅食物價錢合理,種類亦都好多,本來都有啲心思思想食下午茶,但一場嚟到專門食串燒嘅舖頭,冇理由唔食串燒㗎 ?午市同下午茶套餐好似都好抵,不過我都係想食下啲串燒傳銷嘅種類都好多,除咗大路嘅燒牛肉、燒豬頸肉之外,亦有我好鍾意嘅燒茄子🍆梗係要叫你試吓啦!呢一度燒茄子嘅蒜頭好香,義消嘅火候啱啱好,所以成條茄子都好Juicy燒肉同樣都好出色,味道醃得好入味,而且火候控制好好另外燒雞翼都係另一亮點,因為外層燒到金黃色,好香口燒羊架都好味,不過就略顯細舊啲,唔夠喉呀燒烤配一杯冰凍日本啤酒,簡直好似當自己去左日本旅行咁,正呀
午市同下午茶套餐好似都好抵,不過我都係想食下啲串燒
燒肉同樣都好出色,味道醃得好入味,而且火候控制好好
另外燒雞翼都係另一亮點,因為外層燒到金黃色,好香口
燒羊架都好味,不過就略顯細舊啲,唔夠喉呀
燒烤配一杯冰凍日本啤酒,簡直好似當自己去左日本旅行咁,正呀