2012-10-15
平時閒日休半日息鍾意可以優遊自在咁食個午飯,啱啱夾好時間通常都會去陸羽,因為啱啱食完午飯既中環一族已上班去也.某個星期的一天,突然又心血來潮想去飯吓茶,但今次好可惜呢,遲咗決定,所以訂唔到位,退而求其次就去咗福臨門.所謂退而求其次唔係話福臨門比唔上陸羽,事實上以質素唻講,佢地可以話係不相伯仲,但如果想食啲特別,老式既點心就非陸羽莫屬,畢竟福臨門提供既都係大路少少既點心.寫咗咁耐好似係寫緊陸羽既食評,冇乜福臨門既嘢寫過.但咁高質素既食店一定要用番同一級數既地方先可以寫得有趣味啲.因為嗰日都係同我女人去,所以已經盡量去試,但奈何始終唔係試到太多,以下就係我地食過既嘢.雞扎,我好鍾意食雞扎,基本上我見到就會忍唔住要叫番個.福臨門既用料當然係用高級既料,剩係塊淮山都已經比其他地方靚,有啲地方真係一塊乾淨淨既樹皮咁,但佢柔軟度適中,亦有片片既淮山味,至於個魚肚索晒啲精華,成個雞扎既靈魂就係晒個魚肚到,舊雞係滑溜溜,但係呢,個人嚟講都係鍾意連骨既雞件多啲.但現代人鍾意滑雞都無可厚非.其實我最想叫一個白飯撈埋啲汁佢,可以食到一個白飯呢.叉燒就我女人比我欣賞,我個人口味比較鍾意西苑既大哥叉多啲,因為相
評價是正面的,水準當然亦十分高,味道和用料亦值得比呢個價錢,但可能是情意結吧,感覺陸羽還是第一選擇.純粹個人喜好.