2016-02-20 11802 浏览
相公的肚量是非一般人所有的, 所以每次諗又要好味又要食得飽佢都好難諗, 行了一整晚銅記, 最後都係相公的示意- 食放題去也.不過這間組長放題到了晚上9 點多還有好多人呢…說回食物, 我地就先來個刺身先, 整體的刺身 (帶子, 三文魚, 油甘魚, 八爪魚及鮑片) 都是新鮮, 沒有雪味臭味, 不錯.而帶子及三文魚都是出色, 肉質感覺滑嫩之餘, 都好有本身帶子及三文魚的味道而今餐中我要大大推薦的是這個蟹粥, 第一, 平時食放題都唔會有蟹粥食(有的話請話俾我知), 第二, 這個蟹粥大大碗之餘, 未食都己經聞到好香的蟹膏味, 第三, 一入口不得了, 好鮮甜, 有濃郁的鮮蟹味, 從未想到食日式放題的蟹粥竟然有這樣高的質素, 不得了!!!立魚牛奶鍋, 我另一個推介之選(我真的在吃放題嗎????) 魚湯鮮甜美味, 裹面的看到一兩塊小片的立魚, 及其他的配料好像金菇及蔬菜, 這些配料吸收了立魚的精華, 令到我地都食同飲到停唔到口, 最後我我一舖清碗!食完以上兩樣其實我己經有7-8 成飽, 不過食放題點都要食其他野, 壽司手卷類, 壽司用的紫菜都是脆脆的, 不是放久了林林的那種, 除了我覺得軟殼蟹的粉漿多
食完以上兩樣其實我己經有7-8 成飽, 不過食放題點都要食其他野, 壽司手卷類, 壽司用的紫菜都是脆脆的, 不是放久了林林的那種, 除了我覺得軟殼蟹的粉漿多了一點外, 其他壽司 (不論熟的或是生的), 也是不錯, 用料新鮮.
一口牛醃製野味, 肉質口感嫩滑, 入口即溶.
串燒類, 我地叫了燒雞翼, 燒香草羊架, 孜然羊肉串, 燒汁墨魚咀串等, 也是熱辣辣, 不會燒得太乾身, 雞翼味道剛好, 不會過鹹; 羊肉不算太羶, 加上孜然粉調味, 己經好好味了~燒汁墨魚咀串就相對徧淡, 不過可以接受啦~
炸物 - 芝士魚餅, 炸蠔, 章魚小丸子及芝士年糕等, 我就喜愛芝士魚餅, 一咬裹面有點點芝士在魚餅中, 好芝味; 炸蠔外面香脆, 裏面的蠔水份還是鎖在蠔肉中同時又好creamy, 好味~
焗芝士扇貝 - 焗得香噴噴, 不過不算大隻, 但少吃多滋味嘛 (其實我已經好飽~~~)
付味螺肉, 其實好入味同野味, 但我食咗其他野之後, 見到佢咁大碟都已經心諗, 好飽啦, 點解這碟付味螺肉咁大碟嫁???!!!
最後叫了這個地獄拉麵, 我其實已經好飽, 但飲淡湯底辣得來又有豬骨濃湯的鮮味, 我就忍唔住食兩啖拉麵, 口感亦算煙靭, 咬了啖厚切叉燒, 其他當然俾我個食物焚化爐吃啦~

题外话/补充资料: 以在銅記的日式放題來說, 性價比真的高, 只是每人約190 元 (我見到就算D 7-8 點時間吃也只是2百頭的價錢), 以整體食物質素新鮮, 味道不錯 (我覺得屬於中上), 而且食物選擇也多, 更有些是其他放題沒有的食物種類, 味道也有驚喜, 怪不得坐無虛席啦~
2016-01-28