2010-09-18
去完香港仔辦事, 返公司回一回氣, 下午再戰, 來到灣仔的稅務大樓. 入了form, 要等半小時以上才有野攞. 半小時做乜好. 記得政府大樓有咖啡飲. 咁就不請自來地, 去飲咖啡.政府的確幾識搵錢. 將電梯大堂中謹有的空間. 搭建了一座小小的兩層建築物, 俾Starbucks係度賣咖啡. 本以為冇乜人, 行入去, 樓下半滿, 樓上亦半滿. 政府大樓上面是區域法院, 當中享受咖啡的, 不少得律師, 師爺. 還有, 一些已經同侍應混熟, 看似日日來的創作人士.以下經歷, 有些人會覺得服務不好. 服務員不直按客人要求做事. 但諗深一層, 這其實是服務員的細心. 我叫了一杯熱Latte. 服務生見天氣熱, 建議我改叫凍Latte. 不過, 我堅持, 咖啡始終是熱飲最好. 要一杯熱既Tall Latte. 服務生再三建議我, 天氣熱呀, 凍飲會舒服一點. 我再三堅持, 他就開始製作我的熱Latte. 期間, 他還說, 咁我唔打咁熱D奶啦. 他一份怕客人熱親既細心, 真的少有. 不過, 在悠閒的時段來到, 照樣用紙杯上咖啡, 感覺非常不環保.熱Latte, 夠熱夠香. 我雖然對品味咖啡來說, 不是
熱Latte, 夠熱夠香. 我雖然對品味咖啡來說, 不是什麼的一個專家. 但咖啡始終要是熱辣辣, 才能帶出咖啡既香味. 意式咖啡一樣, 奶要熱, 才能夠帶出Latte既奶香啡香. 現在的Starbucks, 奶方面已經不會太thick了, 雖然Latte依然是一杯比較飽肚的飲品, 但奶肥膩不重, 已經唔會好似以前咁, 飲到滯住個胃.
飲了一大半, 發現時間亦差不多了, 要回去稅局拿證. 在此時, 又覺得用紙杯上比較好. 因為可以方便客人未飲哂, 直接攞走.