2023-07-18
拜完黃大仙廟, 再去行下黃大仙南、北館就係自由行美食半天遊啦黃大仙南館似舊城商場, 多小商店, 食肆選擇不多, 行到北館有齊中、日、韓等餐館, 可以慢慢揀這間韓閣, 一看就喜歡, 店舖好大好闊落, 唔會限時還枱, 可以輕輕鬆鬆嚐美食👍🏻二人也安排坐卡位呢, 隨即更送上兩款前菜, 知道無酒精飲品有點失望之餘, 店員介紹有韓式米酒辣雞煲俾我地, 哈哈, 好貼心啊~一小杯米酒, 在客人面前倒入辣雞煲中, 幾分鐘等輕煙冒出就可以食啦, 基本上雞已煮熟, 加入米酒,可以食到啖啖酒香味嘅雞件, 完全有韓式feel.😍點了一份即燒原條魷魚皇, 即燒真係正好多, 上枱就嗅到香噴噴嘅燒烤味, 醮埋D燒烤汁, 一大條魷魚好快就KO咗啦😋最後就梗係要個泡菜豆腐豚肉年糕湯鍋, 豚肉爽滑, 豆腐好嫩滑, 仲有微辣嘅泡菜湯, 這才算係正宗韓式料理✌🏻