2017-05-24 1734 浏览
早兩日做完嘢,梗係同朋友去食個宵夜慰勞下自己。朋友仔推介去澳門仔,去到門口只係見到海鮮,心諗……我食素唔食海鮮,係咪去錯地方呀?入到去地方都舒適,一行5人就坐左張圓枱,然後就由朋友安排,原來澳門仔係火鍋、串燒、餐廳小廚,就算唔食海鮮同火鍋都仲有好多嘢食架!首先嚟個涼拌窩筍,又清甜又爽脆,加上辣辣地好開胃,食到停唔到口。之後到黄金涼瓜,咸旦黄搓成蓉然後包住涼瓜炒香,味道係非常之香口。涼瓜嘅甘味更慢慢係咸旦黄嘅咸味中滲出嚟。椒鹽豆腐,好似平平無奇,不過食落都唔錯架,豆腐夠滑,炸皮又薄,細細粒放入口,唔覺唔覺又一粒。咁少邊夠食丫,當然點埋串燒啦!!!燒日本甜薯,一串6粒,細細粒又甜又好味~不過重點推介係呢度嘅飲品同甜品……凍咸檸7,車~~~有咩咁特別呢?我同朋友一齊叫左3杯,佢先嚟6罐 7up,我心裡面已經覺得奇怪,我地叫左3杯,點解會嚟左咁多罐嘅?但當個杯嚟埋……您就會明白點解咁多,因為佢一杯係一個大玻璃樽,真係勁搞笑丫!!!大size咸檸7,正呀~~~最後叫番個椰汁大菜糕,當我以為又係無咩特別,加上我唔好大菜糕,所以無特別理會。點知佢一上枱……原隻椰青上,仲要啲大菜糕係原隻椰青水整,口感
早兩日做完嘢,梗係同朋友去食個宵夜慰勞下自己。

不過重點推介係呢度嘅飲品同甜品……

最後叫番個椰汁大菜糕,當我以為又係無咩特別,加上我唔好大菜糕,所以無特別理會。點知佢一上枱……原隻椰青上,仲要啲大菜糕係原隻椰青水整,口感一啲都唔硬,仲要好清甜,食到我同朋友都忍唔住要再 Encore多1個。