最近聖誕勁忙,都無咩時間同女友食返餐好,見放假得閒,點都要同女友去食返餐好既!近近地就去左大埔 the right place! 我一向都喜歡M group集團既餐廳,環境好,質素有保證! 第一次嚟到大埔呢間分店,再次將中西式fusion在一起,呢個相信都係佢哋近年來既風格,餐廳地方唔大唔細,有大檯,有細檯,7 點幾嚟到都已經坐滿大半間餐廳!餐廳同其他分店一樣都係西餐入面會有融入左中式風格既嘢食,就算西餐都好!都會有少少特色!我哋今晚就叫左兩個set dinner食!今晚既餐湯係粟米蓉忌廉湯,粟米味濃郁,配上熱辣辣香脆十足既蒜蓉包,簡簡單單都好好味!飲完個湯,趁佢主菜未到,我去左同酒保傾下有咩好飲,酒保好有心機,問我哋鍾意飲d咩類型既cocktail, 佢諗左陣就調製左兩杯餐牌上無既飲品俾我哋,成個沖調過程完全係一個藝術表演!酒保沖左兩杯以 gin酒為主沖既cocktail俾我哋,呢杯係用香草為主,每啖都有好香既香料味,最令我驚喜既係連花椒都係其中既材料!另外呢杯以花茶為主,當中有茶烏龍玫瑰花茶等,呢杯女朋友非常喜歡,香味十足,勁易入口! 嘆左幾啖酒,主菜出場!呢個賣相吸引既烤羊扒配蜜

嘆左幾啖酒,主菜出場!呢個賣相吸引既烤羊扒配蜜糖無花果燒汁,5 成熟羊扒,肉汁豐富,羊味十足,配上香甜既無花果燒汁,比起薄荷汁更出色!又唔會好似芥辣咁重口味!

跟住呢個主菜個名真係有夠長!就係海虎大蝦,鮮魷魚,西班牙辣肉腸,烤南瓜,半乾車厘茄,嫩菠菜,鹹蛋黃汁手工貝殼! 我估睇完個名都知佢幾豐富,再睇埋張相就知有幾好食!蝦肉有咬口,啖啖肉,咸蛋黃汁真係完全係神來之筆,一d都唔會搶走左海鮮既甜味,仲令整個菜更惹味,更香!

今晚既主菜,真係睇見到興奮

嚟到m group點可以就咁食個晚餐就完事,雖然已經好飽!不過都要食埋佢個招牌既美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋芝士漢堡配薯條! 同女友一人一半share埋,呢餐就啱啱好!

一劈開個包,入面既蛋汁,肉汁,芝士,蕃茄汁全部融埋一齊,漢堡肉汁十足,非常滋味! 隻雞蛋既生熟程度恰到好處,令到香甜蛋汁可以滲到唔同既位置,真係好味到手指都啜埋!

m group 既the right place 真係令我哋呢晚非常滿足,所以話去'對' 地方,就有好野食就係咁解