2021-10-29
餐廳:令和鍋物酒場 (旺角)地址:旺角彌敦道613號飛達商業中心1樓旺角洗衣街令和居酒屋同埋尖沙咀厚福街令和鍋物酒場我都有食過,今次去咗旺角彌敦道分店再戰呢間居酒屋@reiwanathan 🏮未入到餐廳已經見到一幅刻咗「令和」兩隻字勁靚嘅磚牆,入到去見到日本居酒屋應有嘅裝飾、擺設、佈局同播住日文歌,勁有feel🇯🇵呢間分店嘅特別之處,喺有另外兩間分店無嘅魔鬼辣椒血池地獄湯🌶,難得嚟到緊喺要試吓啦🤪✝️魔鬼辣椒血池地獄湯 $328為咗鼓勵大家挑戰最辣嘅程度,大鬼辣嘅價錢相對較平,小鬼辣反而要貴$60,不過今日喉嚨唔係咁舒服都係唔好搵自己黎玩命🤣,畢竟令和喺用咗魔鬼椒去炮製湯底,小鬼辣用咗一隻魔鬼椒,而大鬼辣就用咗五隻,以日式赤麵豉同魔鬼辣椒熬製嘅湯底果然夠過癮,越煮得耐辣味就越嚟越勁,仲包新西蘭羊肉片或者日本薩摩赤雞肉300g🐓,同埋菜籃一個🥬,你又敢唔敢嚟挑戰呢😈?我仲追加咗新西蘭羊肉片150g($98)🐐,不過食到最後都要放棄🙈,吞咗啲辣椒搞到我係咁咳同流鼻水😂,無計啦人大咗身體開始虧✝️石板燒日本A4和牛(150g) $218鹿兒島縣氣候溫暖🎌,亦喺日本最大嘅和牛生產地🐂,最大特色喺當
地址:旺角彌敦道613號飛達商業中心1樓
@reiwanathan 🏮
未入到餐廳已經見到一幅刻咗「令和」兩隻字勁靚嘅磚牆,
✝️魔鬼辣椒血池地獄湯 $328
✝️石板燒日本A4和牛(150g) $218
鹿兒島縣氣候溫暖🎌,亦喺日本最大嘅和牛生產地🐂,最大特色喺當地和牛肉風味相當濃郁,所用嘅A4和牛三角腩屬於和牛前腳對上嘅腩位,位於頭幾條肋骨之間切出嘅三角形位。
✝️汁燒16吋日本大魷魚筒 $98
足16吋長嘅日本原隻大魷魚筒肉質爽口有彈性,師傅刀工確喺有料到😎,每舊嘅粗幼都切到差唔多均勻,配埋燒汁真喺好惹味🦑
✝️林擒梅酒 $68/100mL
居酒屋嘅梅酒全部都係自己浸製,令和用咗和歌山縣嘅南高梅配上青森縣天之驕女蘋果🍎,加入純米吟釀當中,飲落梅味芳香,清甜易入口,非常香醇🥃。飲梅酒又點少得叫啲漬物做佐酒菜😎,
另外仲叫咗芝麻雞翼($38/3隻)同
令和仲推出唔少優惠吸引食客,例如清酒半價優惠、用大新信用卡嗌正價餐牌嘅食物有85折優惠、Like令和鍋物酒場嘅社交平台同Follow佢哋社交平台 @reiwanathan 有唔同嘅食物優惠等🤑,識食緊喺食盡佢哋嘅著數啦🤩