2021-09-08
屯馬線開通咗,去九龍城食嘢,可以搭地鐵宋皇臺出,方便咗好多呢頭真係好多泰國雜貨店,行下行下,見到呢間餐廳門口幾多人等位,一於試下,等咗一陣就有位。叫咗蛋包鮮蝦金邊粉$76個蛋網面超靚,一叉入去,蝦仁大大隻。金邊粉帶有甜,酸,鹹的味道,伴碟有青檸, 唧咗少少青檸汁上面,更有清新感覺想食炒飯,但唔想食菠蘿炒飯,肉碎飯呢啲,見到有泰象館招牌炒飯$93,就叫咗一個原來又係蛋網面,一樣係咁靚。炒飯裏面好足料,有魷魚,扎肉,青口,提子乾,等等,還有很多脆腰果伴碟,果然係招牌炒飯,好味串燒三拼(豬牛雞)$85每款兩串,熱辣辣,香噴噴,肉質又唔會話嚡口,本身肉質夠惹味,其實唔點沙嗲醬都好好食天氣咁熱,一人一杯凍飲青檸沙冰$30 沙冰真係透心涼,青檸味又夠清新。椰汁珍多冰$29食泰國嘢飲椰汁冰好順理成章。呢度出菜好快,侍應們動作敏捷, 突然感受到一股獅子山下的精神, 到了老地方,人也特別懷舊起來
串燒三拼(豬牛雞)$85
天氣咁熱,一人一杯凍飲
青檸沙冰$30
沙冰真係透心涼,青檸味又夠清新。
椰汁珍多冰$29
食泰國嘢飲椰汁冰好順理成章。