2018-12-23
日本式嘅居酒屋總係別有一番風味,但真正有質素嘅喺香港確實唔多。而銅鑼灣作為香港嘅「飲食重鎮」,當然都有唔少嘅日式居酒屋可以一試啦!今次就同朋友試試呢間位於䌓華嘅軒尼斯道,一間隱而地庫嘅日式居酒屋。首先,餐廳嘅裝潢好有特色,好似模仿日本古時嘅小草屋咁,而且屋薝上仲有疑似雪花LOL食物方面,價錢相當相宜,我同朋友二人同行小試一個dinner set「大滿足套餐」,佢可以自選唔同嘅菜色配搭,幾flexable,最啱大多又想試多啲嘢嘅人,就算再光臨都唔怕悶,可以隨時選自己鍾意嘅菜式!前菜係個本家薯仔沙律,見menu寫住chef pick,自然要試試。薯仔係原個上,十分有趣,醬汁混合咗麻醬同其他配料,幾refreshing,大家不妨一試!另外刺身方面係三文魚同劍魚腩,兩者都幾厚身,好食!另外個日式牛鍋,湯底好濃郁,牛味亦一樣相當出,愛牛之人一定大讚正正正!鹽燒鯖魚就不過不失,最後亦係最飽肚嘅蟹膏炒飯,炒得幾乾身,米飯粒粒分明,不過蟹味就略為爭啲。