2019-03-15 3557 浏览
两年嚟,已经喺第4次行小夏威夷径,今次喺专登就老婆而同佢一齐行,但有别以往由井澜树起步,而喺由宝琳行番上去,估唔到都唔喺咁吃力咋㖞。跟住坐番巴士出新蒲岗,主要喺想去mikiki嘅一田入吓货。之后,顺道揾地方食晏,结果就过到嚟「Lassana」!餐厅所占嘅地方细细,一眼就睇得晒,睇嚟主要都喺针对楼上嘅写字楼,格局喺咖啡店茶座,等打工仔有个抖下气嘅地方。亦如多数咖啡店咁,都喺采取自助形式,刀叉、餐巾、调味料……等等就放晌一角。平日就提供比较快捷、健康、轻怡嘅午餐,例如「新鲜沙律套餐」,有唔同份量嘅选择,食多食少,随个人喜好,并配送是日自家制餐汤或中杯装美式咖啡 / 红茶。想饱肚啲嘅朋友,就可以考虑「午餐三文治套餐」,同样有唔价位嘅三文治供选择,并配送细沙律盒或是日自家制餐汤或中杯装美式咖啡 / 红茶。平时开工日,就梗喺要快架啦,但到周六、日,就提供到精致少少嘅早午餐,所以,「周末餐牌」嘅菜式都好唔同,包括「经典全日早餐」、「莱山早午餐」、「意大利粉餐」、「三文治餐」、「轻食套餐」,一样配送中杯装美式咖啡 / 红茶,可额外加钱转其他嘢饮,但意大利粉餐就只喺跟餐配送30元以下饮品。饮品嘅选项就
饮品嘅选项就要睇睇收银上嘅饮品餐牌,有多款特色咖啡、花茶、特饮,定价都唔贵,具竞争力。
我哋最后试咗「莱山早午餐」,因为觉得几精致,而两款选择都好啱老婆食。
杂菌黑松露炒蛋多士 $88

以杂菌、黑松露炒蛋、沙律菜及香焗谷麦面包为组合,食得出用料不赖,好似啲杂菌咁,确喺有阵阵菌香,而黑松露炒蛋既炒得啲蛋几嫩滑,又充满松露香,至于件多士未必人人接受,喺欧陆式嘅榖麦硬多士,我哋就钟意喇,因为健康、营养、够咬囗。

水波蛋牛油果烟三文鱼多士 $108

另一款就以水波蛋、蕃茄、烟三文鱼、牛油果、香焗谷麦面包为组合。由于只喺水波蛋,并唔喺班尼迪蛋,少咗淋上荷兰汁,但洒咗少少七味粉之类作调味,加上只蛋煮得恰到好处,好滑溜;而牛油果、烟三文鱼、多士嘅配搭,亦都好好食。
水波蛋烟三文鱼多士
姜花茶

老婆就喜欢热茶多啲,虽然只喺一杯姜花茶,但睇见个茶包都知唔喺普通嘢或平价价,喺嚟自品牌Mighty Leaf,我就唔班门弄斧讲呢个品牌喇,但饮落姜味慢慢渗出,感觉淡雅清幽
姜花荼
小弟都喜欢试吓新品,加上喺店长推介,所以,就试咗佢哋新出嘅「冰冻星尘茶系列」,以唔同嘅生果配唔同嘅茶,再打成碎冰营造星尘效果,定价$34-$42,跟餐转配又有些少优惠。
橙柚伯爵星尘冰果茶 +$28

咪话几十蚊一杯嘢贵,真喺好大杯,外观橙橙红红色,果然又有啲星尘嘅感觉。虽然话喺加冰打成,但又唔会好似沙冰咁咁冰,入口劲香橙及西柚味,配伯爵茶又几夹㖞,茶香夹杂果香。
橙柚伯爵星尘冰果茶
虽然喺星期六,少咗楼上嘅写字楼客,但仍见少少客嚟叹吓咖啡,午市亦有唔少人嚟食三文治,食意大利粉,不过,每样菜式都即叫即做,就要俾少少耐性等吓喇。
水波蛋烟三文鱼多士
橙柚伯爵星尘冰果茶