話說本人一路以嚟都未食過烤魚,但係作為一位鐘意食辣嘅朋友又點可以未試過烤魚呢?所以我就叫朋友帶我去食,係觀塘廣場一路直行大約10分鐘左右就去到依間位於地下嘅《六和冰室》,佢哋嘅格局相當之寬敞,唔似平時打邊爐任食個種咁逼陝,佢哋除咗有烤魚,仲有雞煲同火鍋,由於佢得BB辣、中辣及大辣,但係朋友本身食唔到太辣,所以就揀咗BB辣,而且仲配送一個薯粉。無幾耐烤魚就嚟到啦,依條烤魚其實都幾大條,店員同我哋講就算唔嗌配料都夠我2個人食,我望一望裏面嘅餸,有薯仔、蘿蔔、蓮藕、豆腐卜等等,看來夠食傳聞不假,講返主角依條魚先,佢本身已經炸好咗,再連埋配料同麻辣湯一齊再煮,滾起咗之後會聞到陣辣味,魚肉好香,加上湯底裏面有花椒,所以食落口麻嘅感覺好重。當然唔少得就係食埋啲配菜啦,由於本身個湯汁已經好夠味,所以每種配料都好好食,特別係薯仔,煮得夠淋夠入味,而且我哋仲有薯粉食連埋啲湯汁一齊食加上薯粉有咬口,食到好滿足。雖然烤魚係夠2個人食,但係我都係唔太夠食,於是我嗌咗肥牛同滑牛肉各一碟,肥牛入口味道唔錯,而滑牛肉同平時食墨魚滑差唔多,要撈埋哂湯一就食就夠哂好食。最後,要講嘅就佢地嘅薏米水,非常好飲,清甜得唔會漏
佢哋嘅格局相當之寬敞,唔似平時打邊爐任食個種咁逼陝,

佢哋除咗有烤魚,仲有雞煲火鍋,由於佢得BB辣、中辣及大辣,但係朋友本身食唔到太辣,所以就揀咗BB辣,而且仲配送一個薯粉。

最後,要講嘅就佢地嘅薏米水,非常好飲,清甜得唔會漏,我哋仲嗌咗2壼返嚟飲,絕對推薦大家嗌嚟飲。

2022-06-27