2013-01-26
之前黎過一次食石燒覺得好好味,今次約埋同事一行二人本來想黎食多一次個燒大蝦同西冷7點鐘上到去坐定定,都未算多人,諗住落order叫2客石燒但見到餐牌上面多左一個"石鍋燒"之後就好奇問下經理先生原來呢個石鍋燒係新推出的 經理先生都好清楚咁介紹左一次呢個石鍋既食法比我地聽同石燒唔同既係石鍋係用個汁去煮熟D配料,控制生熟個時間比較易掌握聽落又好似好吸引咁結果我地係石燒同石鍋2個選擇入面爭扎左好耐,最後都作出一個新嘗試我地兩個分別叫左鮑魚配亞拉斯加蟹腳 同 大蝦配桶蠔石鍋同石燒唔同就係要再揀一個醬汁,分別係 魚子醬忌廉汁同龍蝦汁落左order之後就行去自助沙律吧度拎d 沙律,青口同煙三文魚等前菜食物仲有當然唔少得好好味既蒜茸包啦終於主角出場啦經理先生又好似石燒一樣咁由開始解釋點樣去煮呢個石鍋首先要落牛油起鍋之後就落主菜去燒啦燒一燒個面之後就落預備好既醬汁(好似食鐵板落汁咁)再加上一D白酒同香草好啦呢個時間及蓋等佢煮下先,係等緊既時間可以出去拎一D配菜大約等左5-6分鐘,個汁收得差唔多我覺得我今次既嘗試係值得嫁比起就咁石燒,大蝦用左龍蝦汁去煮呢個方法,唔會因為我燒過龍而乾晒我試左同事果鍋一件用魚
7點鐘上到去坐定定,都未算多人,諗住落order叫2客石燒
但見到餐牌上面多左一個"石鍋燒"之後就好奇問下經理先生
聽落又好似好吸引咁
我地兩個分別叫左鮑魚配亞拉斯加蟹腳 同 大蝦配桶蠔
仲有當然唔少得好好味既蒜茸包啦
終於主角出場啦
首先要落牛油起鍋之後就落主菜去燒啦
我覺得我今次既嘗試係值得嫁
我試左同事果鍋一件用魚子醬忌廉汁煮既長腳蟹,比起用龍蝦汁煮既更好食
最後再去沙律吧拎左D生果食同飲埋杯熱檸茶就完成左今次石燒(丫係石鍋先岩)
PS.不過石鍋只係得海鮮揀,希望下次再黎會有更多選擇