2019-09-02
今晚同朋友去咗荃灣嘅荃新天地食牛陣,入到去先知原來有冬蔭功湯底,鐘意試新嘢嘅朋友即刻話要試下呢個湯底!等咗十分鐘左右就上咗一盤嘢,入面有好多配料,仲有兩隻蝦、兩個魷魚、同埋一嚿和牛脂肪!店員有問使唔使幫我哋起鑊,咁我哋當然話要,佢首先將個鑊燒熱,之後煎香嚿和牛脂肪,一路煎已經聞到陣陣嘅香味傳出嚟~~之後再放埋蝦同埋魷魚去炒~炒完就可以加入冬蔭功湯底,呢到嘅嘅湯底唔會太酸,又唔會太辣,但又出奇地夠味,可能係啲配料搭夠,整體都幾惹味!呢啲配料可以自己配搭落幾多!我哋落咗小紅茄、泰式茄子同埋少少青檸!佢第一轉上菜會每款食材上一樣,除咗海鮮拼拼盤外全部都可以無限食!呢款牛係澳洲榖飼牛,睇落色澤真係好靚,油花好均勻,食落嘅肉味都好濃郁,唔錯!牛舌真係可以無限encore,勁爽口!豚肉略嫌瘦咗少少,有少少韌~海鮮拼盤有生蠔、帶子、魷魚各兩件,應該係跟人頭俾~自助區都有唔少蔬菜選擇~呢啲火鍋配料都可以任拎~甜品係Häagen-Dazs雪糕~~有四款味道,我揀咗Strawberry and Cream,正!平時都好少見放題有呢隻味!
之後再放埋蝦同埋魷魚去炒~
牛舌真係可以無限encore,勁爽口!
豚肉略嫌瘦咗少少,有少少韌~
海鮮拼盤有生蠔、帶子、魷魚各兩件,應該係跟人頭俾~
自助區都有唔少蔬菜選擇~
呢啲火鍋配料都可以任拎~