2021-04-07
尖沙嘴嘅溫野菜應該算係早幾年嘅飯堂,因為我好中意打邊爐,但又怕成日食會好吾健康又肥,我就會選擇食溫野菜,因為佢嘅菜都係嚟自日本,同埋佢嘅肉量都吾係好多,湯底都好似比其他嘅無禁油膩感,至少我地對得住自己🤣🧏🏻♀️溫馨提示:餐具比較特別,佢會有個碗係裝住隔湯器皿,用嚟隔走食物上多餘嘅湯同埋醬汁,吾怕味道掩蓋食物原味道。今次叫嘅係Lunch Set,大家可以試下散叫,因為佢嘅前菜/鍋肴都非常好食而且特別,野菜款式多亦都好新鮮,所以非常推薦-▪️茶美/丹麥豚、新潟/丹麥雞定食 $98 鰹魚湯 +$10 新潟雞爽肉 丹麥豚腩肉 是日鍋肴(年糕/芥辣豚肉子) 溫野菜盛合 烏冬 凍烏龍茶▪️美國牛·茶美/丹麥豚、新潟/丹麥雞定食 $128 昆布湯 新潟雞爽肉 美國牛肋肉 是日鍋肴(年糕/芥辣豚肉子) 溫野菜盛合 烏冬 凍薑味汽水▪️羽衣甘藍 $28-#鰹魚湯因為第一次食set,平時散叫都算貴,今次見到$98可以食到高質邊爐,緊係叫個平平地試試佢先。今次我試鰹魚湯,味
▪️茶美/丹麥豚、新潟/丹麥雞定食 $98
鰹魚湯 +$10
新潟雞爽肉
丹麥豚腩肉
是日鍋肴(年糕/芥辣豚肉子)
溫野菜盛合
烏冬
凍烏龍茶
▪️美國牛·茶美/丹麥豚、新潟/丹麥雞定食 $128
昆布湯
新潟雞爽肉
美國牛肋肉
是日鍋肴(年糕/芥辣豚肉子)
溫野菜盛合
烏冬
凍薑味汽水
▪️羽衣甘藍 $28
#鰹魚湯
因為第一次食set,平時散叫都算貴,今次見到$98可以食到高質邊爐,緊係叫個平平地試試佢先。今次我試鰹魚湯,味道清清地,有啲鮮甜味,最後愈食味道愈濃郁,岩曬最後食烏冬,所以想食吾太重味又有少少味點綴,就要簡啲款湯底試。
#食肉獸
感覺現間肉質無以前禁滑身,雞爽肉食落去比較嚡身,無以前禁嫩滑。丹麥豚腩肉都依然差吾多質素,脂肪比例岩岩好,而且腩肉切得夠薄身,吾會太過油膩感。美國牛肋肉就係貴少少餐嘅配肉,打邊爐對牛肉真係好有要求嫁,不過就見到佢脂肪吾算多,食落口好滑身,口感都入口即化感受,所以有興趣嘅真係可以簡貴少少食,層次度都吾同。另外,可以試下食肉時配埋柚子醋(黑色瓶),酸酸地幾開胃,或者慣例配麻醬(白色瓶)食都可以嫁。
#素食者
無論溫野菜盛合定單叫嘅羽衣甘藍都真係好鮮甜,有啲菜吾新鮮我好易食到苦澀味道,但啲到嘅菜真係信心保證。
————————————————————-—————-
📍Location
尖沙咀海港城海運大廈LCX 3樓37A號舖
📍Branch Store
九龍塘/銅鑼灣/太古
🕙Business hours
11:30am-11:00pm
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻