2021-11-12
想當年我住新蒲崗嘅時候都試過喺mikiki商場分店特登去食德國豬手+德國香腸+嘆住杯啤酒,超chill。估唔到搬到去將軍澳之後竟然開咗個新商場又咁多新餐廳又竟然會開依間德國餐廳喎~平日本身係有lunch set六七十蚊左右,假日都有set仲要價錢都係差唔多,不過我比較晏去所以就miss左,於是就單點~有happy hour時段啤酒$48咋!餐廳明顯有花心思裝修,例如有酒桶裝飾掛上德國旗仔,仲有露天位可以坐。餐廳表示係pet-friendly,見到有個寵物餐牌😂👓德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 $218其實佢有好多款式嘅豬手例如傳統白豬手、鹹蛋黃豬手,又有烤乳豬等等,但我都係叫返佢嘅傳統招牌鹹豬手先。賣相靚靚好大隻脆皮豬手,睇個造型已經覺得好脆,食落去亦係新鮮熱辣辣脆卜卜,唔算好多肥膏唔會好多油好肥膩,肉身都好多,附上蜜糖醬汁同辣嘅芥末汁,伴碟仲有薯仔蛋沙律。點都係覺得幾個朋友聚餐傾偈比較適合叫個豬手同杯啤酒😇評分:7.5/10👓香草醬煙肉三文魚意粉 $128佢嘅意粉同飯款式唔算好多,唔想食卡邦尼所以就叫咗依個款式,其實依家食飯真係消費唔平,好多餐廳嘅意粉都要三位數字,不過好彩依家餐廳嘅意粉
👓德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 $218
評分:7.5/10
👓
佢嘅意粉同飯款式唔算好多,唔想食卡邦尼所以就叫咗依個款式,其實依家食飯真係消費唔平,好多餐廳嘅意粉都要三位數字,不過好彩依家餐廳嘅意粉好大碟,一定夠兩個人食都有突。意粉幾彈牙,雖然佢唔係忌廉汁嗰啲creamy醬汁,不過佢嘅香草醬有少少似青醬,偏濃味亦都好夠味,煙三文魚都好多塊,雖然唔太覺有煙肉,面頭灑有芝士碎,整體都幾好食
評分:7.5/10