2019-11-12
厚福街日式壽司小店相信吾少人搵食應該都要黎厚福街,呢間立食壽司店翔壽司可以試下。有廚師發辦的餐牌服務,岩晒有選擇困難症既朋友仔,師傅仲會喺吧枱前即叫即做。同男朋友叫左兩個野食,特上壽司盛合同三色手卷盛。特上壽司盛合壽司組合係算最多,有十款,分別有海膽,三文魚籽,牡丹蝦,帶子,炙燒金線鯛,拖羅,深海池魚,池魚,油甘魚同真鯛。每件壽司都係師傅親手扼出嚟嘅壽司, 所以刺身飯嘅溫度,同埋飯嘅軟硬度都啱啱好嘅,魚生同壽司飯中間夾左Wasabi。三文魚籽味道鮮中帶甜;海膽片片分明,好新鮮牡丹蝦同帶子也很鮮味;炙燒金線鯛燒到面剛熟又夠香;金目鯛新鮮口夠爽脆,好食。三色手卷盛我覺得手捲都好抵食,88蚊有三件,分別有鰻魚手卷,拖羅蓉手卷,同辣味三文魚手卷。手卷入口特別香,因為啲飯已經調左未,魚生都夠,拖羅魚蓉更是一直吃到底都有,亦夠新鮮。鰻魚燒得很香,口感鬆軟,醬汁不會蓋過鰻魚的原味。辣味三文魚手卷是三款手卷中我最喜歡的,除了因爲我愛吃辣,香且辣度恰到好處。
同男朋友叫左兩個野食,特上壽司盛合同三色手卷盛。
特上壽司盛合
三色手卷盛
鰻魚燒得很香,口感鬆軟,醬汁不會蓋過鰻魚的原味。