2023-08-24
今日返工過開海,好想食牛舌,同事推介左間位於天后既牛舌日本料理,呢到既牛舌真係生招牌!已經經營左30年架啦,地方闊落,坐得舒服,幾有日本風味既小店!厚切牛舌飯($158)一上枱真係哇左一聲!!!超級足料大大碗既厚切牛舌飯!厚度絕對係坊間無法比!因為厚左成倍咁滯😍牛舌真係要夠厚切先好食,外脆內軟,勁有口感!如果不愛米飯既朋友,可以加錢配烏冬/蕎麥麵,有唔同既選擇👍🏻份量真係好足夠!厚切牛舌便當($180)呢個便當相當抵食!有牛舌三塊,煙三文魚,雜菜沙律,冷簥麥麵同雪糕,勁抵食!便當都有三片厚切牛舌!好正!同厚切牛舌飯一樣咁吸引,煙三文魚都份量唔少,再配合埋雜菜沙律等前菜一齊食,勁fresh冷簥麥麵有咬口,唔會煮得過淋,好食!雪糕仲有海鹽同豆腐2款口味選擇,我揀左海鹽,好食香煎鵝肝($130)服務員好細心問我哋鵝肝要唔要一開二,而且燒得香脆可口,入口即溶既口感,勁出色既一個燒物!吞左個口都仲充滿左鵝肝既香氣,加上有多士吸去鵝肝油,一齊食令口感更滿足呢!炸墨魚丸-5粒($65)好香口既墨魚丸,墨魚丸炸得好香口,而且調味都好好!推薦呀!一上枱更係熱辣辣,口感軟儒,超好食整體感覺好好,牛舌真係真
厚切牛舌飯($158)
厚切牛舌便當($180)
冷簥麥麵有咬口,唔會煮得過淋,好食!
雪糕仲有海鹽同豆腐2款口味選擇,我揀左海鹽,好食
香煎鵝肝($130)
炸墨魚丸-5粒($65)
整體感覺好好,牛舌真係真心推介!超正👍🏻