2020-11-20
近月寫自助餐,都喜歡先抽起回本位講講,而上星期跟太太入住Gateway Hotel Hong Kong Staycation,本身只包早餐Buffet,但難得放鬆一晚,無可能走出街四圍搵餐廳吧?由於限聚令下,餐桌間要保持一定距離,所以感覺更加寛敞闊落。期間最值得欣賞是餐廳特設一位專員,每隔半小時便會由頭到尾把所有食具包括食物夾及碟都更換,現場所見,真係無停過手,而且服務員清理檯面,收拾碗碟好快手,客人出入又會提醒戴上口罩,值得一讚。即劏原條35kg黃鰭吞拿魚食 Buffet 當然要先找亮點,Three on Canton暫時每星期都會即劏原條菲律賓黃鰭吞拿魚,係疫情下依然咁大手筆,而且係即食,試問又點會唔吸睛吖!大家要記住,大約7點左右,師傅會推條魚出場,10分鐘後會即劏,同埋即時切開比大家享用。另一個亮點係西班牙海鮮飯,仲要係豪華版,因為除了有海蝦、魷魚、青口基本海鮮外,更有半開龍蝦,夠矜貴了吧?至於係邊度?就要大家去搵下啦!香煎鵝肝即煎即食,滿口都是油香,因為細細件,食多幾舊都不怕膽固醇超標。生蠔說起來,已經好耐無係自助餐見到即開生蠔,Three on Canton 提供法國Fin
由於限聚令下,餐桌間要保持一定距離,所以感覺更加寛敞闊落。
說起來,已經好耐無係自助餐見到即開生蠔,Three on Canton 提供法國Fine De Claire生蠔,仲要係即開貨色保證新鮮衛生,雖然每次只限拎兩隻,但開蠔師傅好快手,無須等好耐。
蠔肉真係好鮮甜,邊位有少許爽口,又有些少海水味,好正。
海鮮區
首選當然係半開波士頓龍蝦,由於太受歡迎,偶爾都要等一陣,不過真係好多膏,同樣肉質不會死實,隔離檯位少女可以一次過鯨吞兩隻,我都自嘆不如。
刺身
有甜蝦、八爪魚、三文魚及日式捲蛋,其實淨食拖羅都夠啦,不過幾款刺身都毫無雪味,肉質柔軟,不錯。
雞肉真係好嫩滑,而雞油飯粒顆分明,有水準。
同一個Station,有印尼沙律、泰式鳳爪、泰式牛肉沙律、泰式海鮮沙律同雜菜沙律,清清地來點輕食也不錯。
而烤肉眼正好切到中間帶血絲位置,鬆軟有嚼口。
咖喱專區
芝士及沙律區
芝士比較簡單,只有Emmenthal、Brie及Gouda三款口味。
想清清地,不妨食下沙律,因為有煙三文魚、韓式海鮮沙律、西班牙凍湯、八爪魚薯仔沙律及田園沙律。
熱葷
主要以中式為主。
甜品
甜品區屬於另一個遭人圍剿的area,哈根大師雪糕專櫃有香檸雪葩、雲呢拿、咖啡、士多啤梨及比利時朱古力口味,太太用窩夫加球香草雪糕,然後澆上朱古力醬,加少少toppings,正。
當然會有中式甜品,椰汁糕、豆腐花、涼粉及雜果。
而甜品凍櫃則有北海道3.6牛乳布甸、黑加侖子杏桃慕絲及櫻桃黑森林慕絲。
畢竟是酒店自家出品,賣相同質素有保證,其實單係食甜品做放題都夠玩。
好欣賞朱古力噴泉位,特意調較至低位,正好讓小朋友可以自行用棉花糖蘸點朱古力漿。