2003-11-22 20 浏览
呢度有幾款南印度特色食品我仲未食過, 所以襯今日lunch就試o左較少人叫o既'素食薄煎餅' 套餐."薄煎餅" (Uttapam) 係用白米漿煎成o既薄餅, 餡料可以揀肉餡(免治雞肉/羊肉)或者素食餡(雜菜). 我揀o左雜菜因為Uttapam以雜菜為最正宗. 成個套?($30)包括一塊雜菜薄煎餅, 一細份咖喱雜菜, 一大劈椰子醬(coconut chutney), 同埋一杯拉茶.雜菜薄煎餅係中挺size, 8寸左右, 雜菜餡有紫椰菜絲, 蕃茄片同青椒絲. 外面煎得煙韌, 裡面軟淋淋, 加上係米漿o既關係, 配埋o的雜菜餡食o黎口感相當似食緊煎蘿蔔糕, 唔錯唔錯! 甜甜地o既白色椰子醬(椰子蓉+芥菜籽)係用o黎點薄煎餅一齊食, 但我覺得塊餅唔點椰子醬都咁好味.至於o個一細份咖喱雜菜就有扁豆, 紅蘿蔔同白蘿蔔, 煮得好入味仲辣辣地添, 可惜份量太少, 四五啖就食哂. 拉茶淡o左o的, 不過夠熱, 飲o左成個人暖哂.Uttapam好好味, 但30蚊o既套餐當light lunch俾女士們食就夠食, 平時當佢係小食就差唔多.
拉茶淡o左o的, 不過夠熱, 飲o左成個人暖哂.