2015-09-01 827 浏览
因為朋友鍾意食印度菜,所以早二日同佢去左西營盤試左間餐廳門面睇落感覺精緻,而且設計似一間酒吧入面環境闊落舒適,好合適三五知己黎傾計聚會首先叫左一份沙嗲雞串($62)雞肉燒得恰到好處,嫩滑多汁,沙嗲味濃郁,好味咖哩角($38)充滿印度風味,而且食得出外層的酥皮和餡料都全由廚師人手製作,熱辣辣香噴噴,誠意十足蒜蓉焗蠔($108)一共6隻,雖然係用烤焗的方式去處理,但蠔肉仍然鮮嫩多汁,而且每隻都十分飽滿充實,與面層的蒜蓉一齊食,蒜蓉的微辣突顯左蠔肉的甜味,味道相襯之餘亦非常惹味另外,跟餐的沙律材料新鮮,配上沙律醋感覺清新,而薄餅口感煙韌鬆軟,脆脆且鹹香的外層有淡淡的燒烤味,和傳統的薄餅有很大分別焗龍蝦及龍蝦汁配墨魚汁麵(套餐$158)賣相不錯,大大隻龍蝦加上芝士焗製,濃濃的芝士味與龍蝦的鮮味出奇配搭,龍蝦亦焗得剛剛好,肉質爽口彈牙,而墨魚汁麵軟硬度適中加上龍蝦汁,鮮味更見突出,絕對值得推介燒羊扒(套餐$178)羊扒表面燒至微微焦香,羊肉配上香料,所以沒有絲毫羶味,肉質厚而且夠稔,能夠保持鮮嫩多汁,很棒飲品方面咖啡奶昔係典型印度必叫的飲料,入口有濃郁的咖啡味,乳酪口感幼滑,酸酸酸甜甜真係好岩夏
因為朋友鍾意食印度菜,所以早二日同佢去左西營盤試左間餐廳
門面睇落感覺精緻,而且設計似一間酒吧
入面環境闊落舒適,好合適三五知己黎傾計聚會
首先叫左一份沙嗲雞串($62)
雞肉燒得恰到好處,嫩滑多汁,沙嗲味濃郁,好味
咖哩角($38)
蒜蓉焗蠔($108)
焗龍蝦及龍蝦汁配墨魚汁麵(套餐$158)
燒羊扒(套餐$178)
飲品方面咖啡奶昔係典型印度必叫的飲料,入口有濃郁的咖啡味,乳酪口感幼滑,酸酸酸甜甜真係好岩夏天飲。另外,芒果奶昔以芒果肉打碎而成,奶味香濃,果肉豐富,具層次感,同食緊一個完整的芒果一樣,果然用料十足
蘋果批配雪糕($48)
此款甜品食法亦十分有趣,蘋果批先焗成圓形,批皮再敲碎形成碗狀加入新鮮蘋果肉及切片配上雪糕,味道出奇地夾
2015-08-25