2006-02-04
膽粗粗再闖重慶森林,今次終於試左好多人讚既新德里。今次係彌敦道唔係好多人圍住我地推銷餐廳,心想今次真係好彩。點知一入重慶,成班印巴籍人仕不斷向我地塞傳單,即使有老外朋友佢地都照向我地中國人埋手。係重慶兜左成唔知幾多個圈,終於唔知點解我地揀左新德里。餐廳隔離有間幾殘既賓館,但係新德里就裝修得幾靚喎。餐廳播住d好POP既印度音樂,又用左有d神秘既藍燈,感覺有d怪。張都用左d好印度既圖畫,但係佢d膠就好粘性,黏住哂d餐具。叫左一個新德里special nan,上面有d蛋,但就冇乜味,又唔夠熱。未上菜之前都俾左一籃脆餅我地,同上次係咖喱王食既一樣。今次總共叫左3個咖喱︰蝦、羊、雞,用一個好細既兜上,d顏色都係橙橙紅紅咁﹐但係就幾夠辣,不過個人認為咖喱同蝦唔係好夾,而且佢又用雪蝦,唔係幾好食。飲左Lasis(冇芒果,因為成$20杯),但係就好似冇乜味。今次要我地開聲先送Free Rice,唔怪得間餐廳係假期都唔爆。其實我真係分唔到印度菜同巴基斯坦菜既分別,大家都係食d烤餅之類既野,但係我就覺得重慶咖喱王好食d。