2016-03-11
其實我自己唔太鍾意食辣,但係朋友建議下及鑑於呢餐廳印度得黎但又混合左香港多元文化──多國菜迎合唔同食客既口味,覺得值得一試情況下,選擇左係斜路開既佢:因為真係好肚餓既關係,所以一坐低我已經自己叫左一個套餐及小食先 佢分別係菠蘿同埋黑松露野茵意大利薄餅。但套餐黎之前就有少少既前菜:湯同烤飽。湯我就唔多講,因為我覺得味道同出面差唔多,不過分別在於料同香。香一定係黎自佢既料,除左見到既香草之外,仲有沉底海量既火腿,飲完都覺得有少飽。烤飽一黎唔單止聞到麵包香味,仲有少許既黑松露,估都估唔到連前茶都會有黑松露。個飽入口好鬆軟,薄得黎口感唔會實,而且食落唔覺口乾,但係要注意既就係好快凍晒。菠蘿意外地好食,唔怪得之佢咁貴,果陣叫完本來有少少後悔,但食落就覺得抵返晒:首先冇鹽味,食完條脷冇唔舒服既感覺。其次,鮮甜呢啲基本啦,味道好fresh,再帶出淡淡酸味,異常醒胃。巧合地食完菠蘿後,薄餅就黎左。賣相十分鮮艷可觀。不過食落就有點可惜,黑松露味食落唔夠香,食唔出芝士味。但驚喜在於本身就唔鍾意食車厘茄,但唔知點解食呢個薄餅又覺得好夾,而且餅底非常脆,同埋食完唔知點解有種意大利感覺。一間主打印度菜既餐廳但
佢分別係菠蘿同埋黑松露野茵意大利薄餅。
巧合地食完菠蘿後,薄餅就黎左。
聽聞印度甜品就唔好食,但我自己好鍾意越級挑戰,於是叫左個apple pie with ice cream。
望落好特別,但唔知食落會唔會都好特別呢。
先咬一啖個蘋果批,係炸左皮既蘋果批。皮就薄啦,餡呢?蘋果肉就偏酸,於是雪糕既作用就發揮:將雪糕放落蘋果批,用雪糕既甜味中和蘋果既酸味,再想像下本身脆皮既蘋果批遇上冰凍既雪糕會產生咩變化?答案留待你自己去解答啦,我就對呢個答案幾滿足。