2013-01-28 23 浏览
因為誤打誤撞 到了大坑, 女友想吃午後甜品, 的確很奇怪, 因為吃晚飯後吃甜品就多, 午飯後要吃甜品﹛,實是不慣。女友是甜品痴, 食甜品多數由佢拿主意, 我只是交出所有option而已。來到大坑,可以食小甜谷,谷媽媽,千口甘,或者人氣極高的Lab made , 今次由於她想食奶凍,就選了小甜谷。先來個Coffee 3重奏奶凍,店方用上的是北海道3.6 牛乳, 令奶凍更滑更重奶香。 相對而言,咖啡味顯得不太濃,咖啡狂可能會失望啊 !再來的是,用上的是大西米, 口感比一般西米更好, 椰果jelly 亦大大舊, 大啖大啖食 都真係幾爽,因為真是好口感。 芒果就說不上出色,始終未算香甜,不過不失, 最吸引的仍是大西米。據說小甜谷係谷祖琳小姐所開,明星當然熱棒,倪匡兩父子也曾是座上客。

2013-01-27