2021-09-22
曾經喺草根出post介紹過價錢好實惠嘅激安燒肉工房(筲箕灣)同驚安燒肉商店 (尖沙咀)🔥。好食抵食唔單止,仲要係黃店💛🥰。.今次決定突襲4000呎嘅「驚安燒肉商店」🌟,睇吓佢哋嘅水準可唔可以保持到先🔥,燒肉狂迷要注意番‼️午市仲做緊7折優惠🤩,Sapporo 500ml 生啤$48買一送一🍻。7折後真喺好抵食,可以食多幾款嘢‼️.📍壺漬牛肋肉($88)草根食開重口味🤫,所以特別中意食啲已經醃製好嘅肉類🥩🍖,如果你同我哋都一樣,咁一定要試吓呢一款漬醃過嘅牛肋肉🤤。味道豐富😍,而且富有肉汁💦,味道方面一定滿足到燒肉狂迷😎。不過份量好似比我哋第一次嚟嗰時候細左唔少。.📍柚子漬雞肉山($38)真係要用雞肉山去形容呢碟雞,$27都唔洗就可以有一大碟雞肉🐥,真係抵到冇朋友🤣‼️仲要件件都大大塊,廚師一早以柚子醬醃好食材,非常入味😋,肉質好滑肉量多🥳,真係冇得輸!必點!.📍黑松露漬雞肉山($38)相比起柚子味嘅雞肉山,黑松露味就普通好多,唔多覺食到黑松露似係一般嘅雞肉。.📍日式味噌黑豚五花($68)五花肉一客有7片,薄薄一片半肥瘦🐷,又吸引又邪惡😈!將五花肉燒到金黃色💛,過程中發出滋滋聲,聽到都流晒口水🤤
📍壺漬牛肋肉($88)
📍柚子漬雞肉山($38)
📍黑松露漬雞肉山($38)
📍日式味噌黑豚五花($68)
五花肉一客有7片,薄薄一片半肥瘦🐷,又吸引又邪惡😈!將五花肉燒到金黃色💛,過程中發出滋滋聲,聽到都流晒口水🤤!一入口就覺得油花豐富🤩食落超香口,好好食,必試!
📍厚燒橡果黑毛豬($68)
啱啱燒咗個好邪惡嘅五花肉,咁就再燒多個橡果黑毛豬先🐷。黑毛豬一客有3大塊,慢慢見住燒肉迫晒啲油出嚟,真係好治癒。不過呢款豬肉就冇啱啱嗰款五花咁出色,唔算係特別。
📍牛油芝士雜菇($28)
雜菌都係我哋燒肉常叫嘅菜式🍄,既然都食得燒肉咁就邪惡埋落去,雜菇吸收晒牛油嘅精華再加上大量燒溶咗嘅芝士🧀,真係好惹味🤫。
📍阿波尾雞芯($15)
📍自信漬雞腎($15)
我哋就不嬲唔食內臟嘅,不過見屋企人食得都幾開心。
📍芝士年糕($28)
最後食番個自己燒嘅芝士年糕做結尾😍。外面燒到金黃色💛,年糕包住入面軟綿綿嘅芝士🧀,口感軟糯煙韌,點埋旁邊嘅煉奶超正啊😚。
📍紫菜月見飯($28)
紫菜月見飯都係必點item之一😋,雖然材料好簡單,只係紫菜、蛋🥚、味素、芝麻同埋飯🍚,不過撈勻佢配上燒肉真係好夾。
📍焦糖菠蘿乳酸($38)
呢杯嘢飲唔錯,酸酸甜甜上邊仲有一舊燒過嘅焦糖菠蘿🍍推薦。
呢間絕對係私心推介,燒肉質素唔錯,雖然感覺比第一次嚟好似細份咗啲,不過計落價錢仍然算係親民👍🏻。由新開張到而家都一直咁多食客就知道系好嘢,記得一定要book位啊,真係值得大家支持下💛💪🏻。