2021-03-05 180 浏览
今日食完飯又心思思想食糖水, 咁啱行過佐敦見到呢間糖水舖都好多人排,於是乎去試下。 見到佢哋menu真係好多元化,有中式,西式, 又有凍又熱啱曬各人嘅胃口我叫咗兩個甜品一個係心太軟另一個係薑汁 蕃薯芋圓湯圓糖水講咗個心太軟先可以加一球雪糕,我揀咗岩鹽口味,正常分量,有流心,不過唔知點解有一陣味,唔知佢係用啲唔好嘅朱古力定係唔靚嘅麵粉, 呢一方面令到成個作品大大扣分😂😂 好多然個雪糕係正常普通,應該佢都係入貨返嚟唔係自己整所以no comment跟住講嗰個薑汁蕃薯芋圓湯圓(芝麻餡湯圓)糖水糖水👉個糖水唔太甜✔糖水👉冇乜薑汁味🉑️湯圓👉冇炒芝麻食到一陣腥味 ❌芋圓👉生粉+一粒粒嘅蕃薯(未淋)❌❌❌老實講係香港真係好難食到好食嘅芋圓,最多係整得唔夠台灣甘Q彈,但係咁難食嘅我都係第一次,啲薯粉完全未撈勻,食到好多生粉粒,而佢家嘅番薯落去做點綴,係好,可以證明佢真係手工製作,但啲番薯切到1mm咁上下, 因為未夠熟,完全融入唔到芋圓入面,食落去會銀牙,結果成粒都唔食得,兩個味都有呢個情況諗住多人排同多外賣單一定係好,點知食咗成餐嘢最好味嘅就係個蕃薯同個雪糕,完全唔係舖頭自製嘅嘢,真心唔值83蚊, 其

我叫咗兩個甜品一個係心太軟另一個係薑汁 蕃薯芋圓湯圓糖水

跟住講嗰個薑汁蕃薯芋圓湯圓(芝麻餡湯圓)糖水
糖水👉個糖水唔太甜✔
糖水👉冇乜薑汁味🉑️
湯圓👉冇炒芝麻食到一陣腥味 ❌
芋圓👉生粉+一粒粒嘅蕃薯(未淋)❌❌❌

諗住多人排同多外賣單一定係好,點知食咗成餐嘢最好味嘅就係個蕃薯同個雪糕,完全唔係舖頭自製嘅嘢,真心唔值83蚊, 其實人手不足可以減少menu上面嘅品種,重點做最有信心嗰啲,唔係多種類可以優性,攪到所有嘢都好一般, 一句講曬no next time