2005-05-24
早輪公司調我去深水工作幾個星期,問同事區內有乜好食,佢話大家食喇,我仲以為佢地話「大x樂」,原來呢間大家食,連著名食家蔡先生都推崇備至,咁我又有乜理由唔去試下喎! 裝修欠奉,但係冷氣十足,加上有埋甚麼Plasmam 大電視,所以呢間一日到黑都吸引唔少人光顧。我返中,慣下午六點幾食,都有幾十人度食緊。尤其是響附近電腦商場買完靚仔靚妹,可能佢零用錢手緊,所以平就一定會吸引到佢。 佢手攪麵話到咁出名,我就叫碗四川擔擔手攪麵食喇,十二蚊一碗,比起早年確實係貴,但乜係通貨膨脹,況且十二蚊大大碗,唔怕辣連湯都可以飲埋,食埋油菜飲埋豆漿,都係廿皮。二十蚊而家響香港,響大間茶餐廰,一杯凍奶茶已經冇! 手攪麵配搭複雜配料例如牛腩等,都係十五蚊一碗,飲唔飲,食唔食油菜悉隨尊便,所以分分鐘最低消費十二蚊可以出到門口。比起同一條街譚仔記過橋米線,同埋周記油渣麵,佢認平認得第二,又有邊個敢認第一呢? 薄利多銷,老闆又親力親為,有乜辦法唔愈開愈多呢!聽講呢間觀塘裕民坊同土瓜灣譚公道,都有開分店,但係就叫「新之食」。