2017-03-14 10618 浏览
係台北、上海都有分店,之前一直想黎食,見Groupon有promotion,就買左2人套餐($398),要提早預約的。地點都幾方便。餐廳都幾大,有落地玻璃增添不少空間感,牆上也有nautica 的裝飾,感覺cozy。Pepper & salt 樽好match個theme,menu好精美。餐牌食物都好French,有好多新idea,帶左另一面的法國黎HK。Drinks可以揀homemade lemonade和apple cider (dry),lemonade味道好濃,用粉紅色飲管好靚呀!手工啤酒Cider來自法國Brittany,用碗飲,又幾有趣。Starter 係鵝肝share食,煎香左既fois gras配caramelised apple和薄脆多士,味道十分夾,感覺好fresh,配apple cider sauce甚有特色,口感似焦糖帶果味香。兩個main,其中一個揀左La Piano ,即係smoked salmon、spinach、蛋,係咸食crêpe,呢個signature dish冇令我失望。有好多饀料,半生熟的蛋漿混合三文魚和波菜,口感豐富。本來以為薄身的crêpe係c
兩個main,其中一個揀左La Piano ,即係smoked salmon、spinach、蛋,係咸食crêpe,呢個signature dish冇令我失望。有好多饀料,半生熟的蛋漿混合三文魚和波菜,口感豐富。本來以為薄身的crêpe係crispy的,但原來係soft的。
另一個main,La Marin 有scallops、mushroom、bacon配creamy 白酒sauce,texture有D似carbonara,厚身帶子肉質鮮美,用三角形crêpe來present,賣相吸引!
Dessert好厲害,名為Sexy Suzette,crêpe面有一層homemade lemon cream,配芒果sorbet,店員會為你淋上cointreau liquor(橙味甜酒),火立即燒起,好魔幻的感覺。食落充滿酒的味道,兒童不宜,不過嗜酒的朋友可以一試。雪芭的芒果味濃郁,甜甜地配酸酸地檸檬cream,幾清新。