2018-06-22 349 浏览
今日係下雨天,但我仲山長水遠入到坑口村食呢間餐廳,果然無令我失望入到去餐廳真係凍到癲,仲「見到」啲冷氣湧出黎,好似入咗雪房咁...以往我一直一直都好中意食羊,但普遍既西餐廳就永遠都只會得一個item係屬羊肉、將佢放到最底,仲要唔平添!不過!我終於搵到一間好有驚喜、又有例外既好餐廳喇!唔好心急住,先要講講佢既餐湯同前菜,真係十分不得了!!相信佢會係我呢世人so far覺得最好飲既蘑菇湯佢既蘑菇粒有大有細,真係啖啖都有滿滿既蘑菇粒不突止,每一口都好香,忌廉又滑;佢亦有磨碎黑胡椒,每一啖都帶點微辣,飲落口熱辣辣 全身都暖晒,冬天飲應該好正,好足料美味!啊!唔怪得佢冷氣開到咁大啦而佢個蒜蓉烘多士就係一個好好既伴碟,因為蘑菇湯濃味既同時,食一啖蒜蓉包,顯得佢唔會熱氣之外,則加添一份簡單同口感既差異。主~~~菜~~~!我所order既就係烤羊架配飯佢無論係主菜、伴碟既味道、賣相都值100分!先講佢既伴碟,有既係一片蕃茄、一片青瓜同一堆火箭菜,都係比較fresh既配菜,而令我為之一振既係唔少得既醬料。佢並唔係普通咁將醬汁另上 / 將啲醬汁倒係碟邊,佢有既係藝術!放啲汁都型過人,將芥末醬同薄荷醬塗於碟

主~~~菜~~~!我所order既就係烤羊架配飯
放啲汁都型過人,將芥末醬同薄荷醬塗於碟子兩側,分明之餘帶點美感。
羊架一共有四件,絕對絕對夠飽之外,完全滿足到我食羊肉既慾望;羊有「蘇」味,肉與骨易分離,容易處理,加上羊肉食落並唔乾,而係有肉汁,係肥咗啲,不過肥得來 羊既肉都好嫩滑 易入口,脂肪同肉既比例合理,最緊要係好味!
佢既飯粒粒分明,當肉 + 醬汁 + 飯一併食既每一啖放落口,簡直係人間享受!

重點係:佢既價值真係令我雙眼發光,如此高質既食物竟然一百蚊有找,包餐湯、主菜、飲品,我真係覺得自己係發緊夢,食完寧捨幸福!

除咗飯之外,你仲可以揀薯條、意粉同烤薯(聽講都好出色),我一定會再番黎!更遠都心甘命扺