2020-11-06 85 浏览
荃灣一向都係美食集中地,性價比高嘅高質小店更加係多不勝數。今日小妹約咗好姊妹入嚟荃灣嘅don don donki 掃貨,經過最近先返新過嘅如心廣場見有好多文青小店進駐,就諗住係掃貨之前先補充體力。饞。台式幸福食堂裝潢甚有台灣文青嘅味道,尤其係食店有一排高腳bar 台再加上一整片大玻璃窗,令店內空間感大增,柔和嘅光線令人有種溫暖嘅感覺。講番重點嘢食先,我同友人分別叫咗一個午餐,哩到除咗有台式便當之外都仲有好多唔同嘅選擇。鹽酥雞便當 $62- 哩度嘅鹽酥雞一定要大讚,必試推介,即叫即炸,上台仲熱辣辣脆卜卜嫁,唔知係咪用咁台式秘製炸漿,薄薄一層炸皮包住仲好juicy 嘅雞粒,完全有去咗轉台灣嘅感覺,便當仲有其他配菜-蒜蓉炒椰菜,有菜有肉無咁有罪惡感。鳳梨蝦球 $78 哩個係一人午餐set 嚟嘅,已經包咗前菜同一客飯,或者可以加錢轉魯肉飯或者貢丸米粉。鳳梨蝦球同鹽酥雞完全唔同,前者似天婦羅🍤,但出奇地唔係脆身嘅天婦羅,都幾得意😎

鹽酥雞便當 $62

鳳梨蝦球 $78