2021-12-29 293 浏览
平安夜兩個人去食晚餐,試晒兩個set, 一個8 course, 一個5 course, 兩個都好差,埋單接近$2000,但完全唔值。每一個菜都好淡,本人本身都食得淡,但佢啲菜可以話接近無味,好似無落鹽咁。先食個生蠔同啲麵包算唔錯。首先龍蝦湯,好似溝水咁,比起我飲過嘅龍蝦湯,人地係好濃味,但佢呢度係淡,完全似溝水嘅味道。前菜: 法國鴨肝,都係無味,要問侍應攞啲鹽先叫好啲。北海道帶子味道普通,鮮味唔夠,外面可以再煎多少少會好啲。鵪鶉脾都係有啲唔夠味。廣島蠔意外地係生嘅,但同醬汁無咩味,餸入面有啲珍珠嘅野係西柚汁 ,食埋一齊唔太夾,好似只係將三樣嘢組合埋一齊咁。有兩碟前菜都配有一小舊白蘿蔔,但佢地分別一甜一苦,食材好參差。主菜:慢煮美國牛仔骨及烤熟成西班牙黑毛豬扒。首先係兩碟主菜唔係同時上,另一半食完個牛仔骨,都仲未上豬扒,要我追問先知,個廚師整燶左,所以要再煮過。但兩碟菜應該同時上係西式好basic service, 唔應該有呢啲錯誤。而且上豬扒時個侍應一手收枱上嘅碟,一手放個豬扒落黎,導致豬扒嘅擺盤移位,差啲飛出碟邊。真係好破壞氣氛,而且都係一個唔應該犯嘅mistake. 味道上牛仔骨還

先食個生蠔同啲麵包算唔錯。

龍蝦湯

鴨肝(左)及帶子(右)

廣島蠔

鵪鶉脾

。真係好破壞氣氛,而且都係一個唔應該犯嘅mistake.

慢煮牛仔骨

味道上牛仔骨還可以但都係偏淡,感覺唔入味,口感都還可。但豬扒真係好大問題,第一豬扒煎到好乾,舊豬扒係全舊瘦肉咁,無脂肪,切開見到好dry,食落都好鞋無味
,即使我掂埋汁食都唔掂,食左一半就食唔落

甜品:法式檸檬蛋白撻 及 紅桑子朱古力蛋糕。 法式檸檬蛋白撻真係唔得,酸味奇怪,配上面啲蛋白cream 都唔夾,感覺好cheap. 紅桑子朱古力蛋糕叫比較唔錯算幾好。

法式檸檬蛋白撻

紅桑子朱古力蛋糕

總結令人失望嘅一餐,無一碟菜係滿意。唔會再幫襯。完全唔明廚師有冇試味。食材選擇都比較差。每樣菜嘅擺盤都好單調同無美感。

2021-12-24
庆祝纪念