2020-12-02
旺角一帶要搵野食唔難,但要食物,服務質素好又坐得舒服嘅就唔容易,呢間緣味小聚就值得推薦。Book左8點,去到就即刻可以入坐,鋪面唔大,約10枱左右,全部都坐滿哂,想食記得訂枱先較好。一坐低就有店員過嚟講解餐牌,我哋揀左$268嘅鮑魚餐,同加埋$20任飲。呢個時段兩個人仲有8折添。係溝緊醬料嘅同時,首先黎左個燉湯先,好多料,燉左6個鐘,啲精華出哂黎。然後就到重點海鮮,全部都有光澤,好新鮮。店員會幫手放埋落蒸鍋,亦會講解下蒸嘅次序同時間,然後用timer計時。大概四分鐘左右就可以食,鮑魚爽口鮮甜,帶子肉質細嫩(其實應該係扇貝),蜆類蒸完都會開晒口,好新鮮,同埋食落都無沙。食咗一半左右會上埋八寶飯,飯入面嘅材料係自己選擇,店員都會幫手撈埋,飯煙韌,有好多唔同嘅材料係入面,口感複雜有層次。食完海鮮就開始任食嘅部份,大部份都叫左黎試,最緊要就梗係手切牛頸脊,睇落雖然冇咩脂肪,但血色幾好,食落都好有牛味。蒸牛真係第一次,感覺似打邊爐,但無左湯底,牛嘅鮮味更突出。另外佢亦有好多款嘅糕點係任叫,全部都好高質,馬拉糕好鬆軟,好香蛋味,黑糖糕同埋紅棗糕都好煙韌,材料味道好明顯,非常推介。最後食埋又係未食過
最後食埋又係未食過嘅冰粉,感覺好似落少咗好多魚膠粉嘅桂花糕咁,好滑溜,亦唔會太甜,放喺最後食,今餐飯更圓滿。
無論食物嘅質素,員工嘅服務態度,同埋環境都好舒適,特別係服務方面好細緻,全程店員都會幫你搞掂哂,一得閒就會四圍望下邊台客需要幫手,正宗懶人餐。鍾意食海鮮嘅要去試吓。