2018-12-07 53 浏览
早排聽朋友講起,話天后有間食椰子雞煲嘅幾好味,叫頭啖湯,我心諗我成日都去天后食飯,點解都未見過😂。所以是日放工,就同大人去試一試。上網搵一搵,其實間野係天后同炮台山中間,巴士5X總站果個位,都唔難搵到。入到去間鋪到,好光猛下,即刻感覺好乾淨。招呼果個哥哥仔好細心,叫我地揀左個煲先,再慢慢諗食咩。既然朋友介紹得椰子雞煲,緊係要試,二話不說,椰子雞煲半隻!餐牌椰子雞煲半隻呢個不得了,個湯夠濃好好味。叫佢加湯,佢真係加湯,唔係加水,所以越滾越好味。基本上我無點過豉油。安格斯雪花肥牛小大小剛好,有牛味,滾一滾就食得。竹苼打邊爐最愛,尤其對住呢啲濃湯。吸晒味簡直一絕。雙拼手打蝦丸係正常蝦丸拼芝士蝦丸。個芝士蝦丸啲芝士溶左之後,比無芝士果個出色好多。芝士竹輪呢個啲芝士係入面溶左又係好好食。不過得5舊,分唔均,最後果舊要爭😂水餃稻庭烏東檸檬柚子梳打Zero柚子梳打幾好飲,夠氣又唔太甜。可能因為唔係平時天后果邊,食完之後行出去,人好少,感覺個人好平靜好舒服。

餐牌

椰子雞煲半隻

安格斯雪花肥牛小
大小剛好,有牛味,滾一滾就食得。

竹苼
打邊爐最愛,尤其對住呢啲濃湯。吸晒味簡直一絕。

雙拼手打蝦丸

芝士竹輪

水餃

稻庭烏東

檸檬柚子梳打
Zero

柚子梳打幾好飲,夠氣又唔太甜。

2018-12-06