2020-10-08 78 浏览
今日喺旺角行完街,見好耐無食過雞煲,就喺老友嘅介紹之下,上咗嚟譽發廣場呢一間雞煲店試試。老友話譽發廣場店同726店一樣,一入門口就有好大嘅一缸龍吐珠;店內環境以打邊爐嚟講係少見嘅寬敞舒適;剔完嘢食之後,店員攞嚟調味九宮格,生蒜炸蒜香蔥豉油辣椒油豆瓣醬芝麻醬麻辣醬沙茶醬應有盡有,令人選擇困難。重慶麻辣雞煲半隻大辣,落咗單之後無幾耐雞煲率先送上,呢度嘅雞煲一擺上枱即刻食得,有別於其他雞煲店要冚蓋焗多幾分鐘嘅食法,啱哂我呢啲心急人上;一打開雞煲蓋,麻香撲鼻而來,食一啖雞髀肉,嫩滑非常,大辣辣得過癮;其他下欄洋蔥芹菜蒜頭蔥頭等等都異常入味, 直情食到唔捨得加湯打邊爐。自家炸響鈴,響鈴即叫即炸,蛋味濃郁,一啖咬開,裏面嘅芝士傾巢而出,淨食都經已相當滋味,係咁咦點少少雞煲汁嚟食,更加叫人難以忘懷。蜂巢豆腐,蜂巢豆腐件件厚切,分量極多,落完兩輪先記得影相,蜂巢索盡雞煲嘅精華,令到平淡嘅 豆腐變得惹味非常。脆肉鯇片,脆肉鯇片口感爽脆,好明顯用上咗新鮮嘅貨色,肉片比坊間一般厚身少少,一碟都有成十件八件,相當抵食。皇帝菜,經過一輪肉身拼搏之後,有天然香氣嘅皇帝菜作結,身心滿足。