2009-12-11 33 浏览
講明要掃一次石湖墟街市,今次就光顧一間我廿年前已經幫趁既老店.話說當年仲係鐡皮屋時代,已經成日幫趁,反而上左街市之後就少好多.除左出面少見既竹蔗茅根粥之外,一般粥都唔駛十蚊,而且仲有套餐,十款唔同既粥配炒麵/油條/腸粉,再加一杯豆漿都係十五蚊,咁既價錢,去海皇都只係食到一碗粥咋.艇仔粥 : 配料有豬皮,水魷魚絲同豬肚絲,反而常見既碎牛肉就無,粥而灑上一層炸過既粉絲碎,粥是開花粥,師傅少許,不太嚴重,豬皮,魷魚是有咬口野,不過都係屬於無味道,但豬肚絲嫩滑,比前兩者討好得多了.炒麵 : 唔太油,夠乾身,非常對辦,有少許芽菜,加點甜辣醬食,簡簡單單,無須什麼巧立名目的配料,畢竟呢 d 都係由細個食開,志在飽肚野,講真,當年有包熱辣辣炒麵同家人一齊食,已經好warm,唔係下下大魚大肉既.豆漿 : 一飲就知係開水野,完全唔得,不過當係送既都無乜所謂.十五蚊,真係平到無朋友,要飽肚一定得,不過下次唔要豆漿p.s : 舖仔細細,數數下,樓面都有七個,仲未計煮粥同入面,厲害

十五蚊,真係平到無朋友,要飽肚一定得,不過下次唔要豆漿

2009-12-10