2021-07-01
今日嚟到北角呢間位於住宅區入面嘅小店度食晚飯,佢嘅位置唔太容易搵,所以我哋都係直接打過去舖頭問佢點行,可能因為新開張未有太多人認識嘅關係,所以呢度都係偏寧靜,反而令到我哋可以好好享受晚餐~💛宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末醬($78)賣相精美嘅呢個菜式,望落有少少似高級版嘅五花腩,佢嘅肥瘦比例適中,而且調味得宜,原本都唔係幾食五花腩嘅我,竟然將呢度既半份連埋肥豬肉食晒落肚!點埋蜜糖芥末醬令到味道昇華~💛佐賀水豚白湯烏冬($128)原本叫嘅時候以為係一般嘅日式烏冬,點知到嚟到見到灰灰黑黑嘅顏色,先知道原來佢係竹炭烏冬嚟!咬落口感比一般嘅烏冬爽口,而且亦都比較幼身,加埋滿滿嘅豚肉仲有清清地嘅豬骨湯,令到呢個烏冬別有一番風味!💛鹽燒和牛壽司($138)見到呢個價錢,都心思思想知道究竟係啲乜嘢味道!呢個和牛壽司燒得恰到好處,而且仲有少量嘅炸蒜喺面頭裝飾之餘有調味,雖然鹽味唔係好重,不過就正正突出左和牛本身嘅味道,食嘅時候我哋都冇點Wasabi或者豉油💛朱古力千層蛋糕($58)唔算太甜,不過食嘅時候竟然覺得有少少酒味,同一般食開嘅朱古力千層蛋糕覺得有啲分別💰人均消費:約$220
💛宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末醬($78)
💛佐賀水豚白湯烏冬($128)
💛鹽燒和牛壽司($138)
💛朱古力千層蛋糕($58)
💰人均消費:約$220