2018-02-14
去開北角,朋友推薦依間係後街嘅小店,好彩有book位,可能因為就黎情人節同新年,所以都好full。餐廳座位唔多都坐得幾逼。有兩張四人都坐得兩個人,所以有食客要坐出面,其實係咪可以轉做三張二人枱?講返食物,可以加38轉做套餐,有餐湯同沙律。餐湯係南瓜湯都整得幾靚,如果再滴多幾滴cream係面會更instagramable。南瓜湯好綿密,又香甜,天氣凍飲完湯就暖哂。沙律係用芝麻醬,啲菜都幾爽脆,不過切得較碎。松葉蟹明太子白酒忌廉意粉 $148我同朋友都一致認為係香港黎講係最足料嘅明太子意粉,每一啖都充滿咸香鮮味,又唔會太咸。蟹腳係剪開左,方便進食,白酒味唔濃,意粉夠彈牙,十分推薦大家試下。半生熟帶子鮮茄扁意粉 $158賣相好靚,味道都唔錯。鮮茄汁濃郁惹味,扁意粉煮到接近 al dente。主角係微微煎香嘅半生熟帶子,肉質嫩滑,味道鮮甜,而且有四件。食完之後我同朋友都好surprise,無諗過係北角後街食到都幾高質嘅食物,食得出廚師嘅用心,而且都有花心思裝飾每一道菜。另外,廚房得一人,但係上菜速度好快,亦都好impressive。不過,可能人較多,唯一嘅waitress有點應接不暇,而且說話
講返食物,可以加38轉做套餐,有餐湯同沙律。
南瓜湯好綿密,又香甜,天氣凍飲完湯就暖哂。
沙律係用芝麻醬,啲菜都幾爽脆,不過切得較碎。
松葉蟹明太子白酒忌廉意粉 $148
半生熟帶子鮮茄扁意粉 $158
食完之後我同朋友都好surprise,無諗過係北角後街食到都幾高質嘅食物,食得出廚師嘅用心,而且都有花心思裝飾每一道菜。另外,廚房得一人,但係上菜速度好快,亦都好impressive。不過,可能人較多,唯一嘅waitress有點應接不暇,而且說話態度令我覺得自己去左茶餐廳,服務有待改善。