2025-04-27 109 浏览
📍RIVA灣 Bar & Grill 北角匯1期1樓(近海濱公園個邊,落地玻璃好易認) 同班同事收工搵食,有人推介話呢間睇住個海食飯好正,果然無介紹錯!星期五晚7點幾去到仲有窗口位,望住啲船仔經過好chill~ 呢間鋪頭仲有分店喺挪亞方舟嗰邊!✨ 烤紐西蘭羊架(套餐) 平時好怕羊騷味,但呢度嘅羊架真係無乜怪味! 叫咗七成熟,切開仲有少少粉紅色,外皮脆脆地,咬落去juicy唔會韌,薄荷醬好清新,我成碟蘸晒。✨ 低溫煮春雞 成隻上枱嚇親,大隻過我塊面!皮脆肉嫩,仲要好神奇咁keep到肉汁。雞胸位都唔「鞋」,抵讚,建議兩個人share,真係好大份。✨ 焗青口 + 多士 店員教我地咁食: 1. 拎塊多士點啲青口汁 2. 放隻青口上去 3. 一啖食落去真係好邪惡但好好食!個汁有牛油同蒜香。✨ 黑松露意大利飯 松露味好出,飯粒煙韌度剛好, 仲有好多蘑菇片,口感好豐富。💡 小貼士: ▸ 海景位有限,想影相要早少少到 ▸ 食完落海濱散步行個圈超舒服 見到隔離枱有家庭慶生,又有情侶撐枱腳,環境真係幾唔錯~人均$300左右,對住個海食飯算係咁啦!
📍RIVA灣 Bar & Grill
北角匯1期1樓(近海濱公園個邊,落地玻璃好易認)

✨ 烤紐西蘭羊架(套餐)

✨ 低溫煮春雞

✨ 焗青口 + 多士
店員教我地咁食:
1. 拎塊多士點啲青口汁
2. 放隻青口上去
3. 一啖食落去
真係好邪惡但好好食!個汁有牛油同蒜香。

✨ 黑松露意大利飯
松露味好出,飯粒煙韌度剛好, 仲有好多蘑菇片,口感好豐富。
💡 小貼士:
▸ 海景位有限,想影相要早少少到
▸ 食完落海濱散步行個圈超舒服