2018-03-06
今日同朋友喺尖東一帶行街,不知不覺已經八點了,有啲肚餓。諗起有朋友推介過附近一間叫北海道爐端燒嘅日式餐廳, 見近近哋就上到去試試。雖然已經八點幾,但人都非常之多,好不容易終於有位了。呢度環境都算闊落,唔會太迫。原來除咗卡位之外,仲有獨立房添!裏面要除鞋入去好似去日本人屋企一樣。即刻叫下嘢食先!我哋叫咗特上壽司盛合,串燒五款,炸年糕同燒味噌鮭魚腩。首先講下呢個特上壽司盛合先, 除咗常見嘅三文魚,吞拿魚同甜蝦外, 更有秋刀魚壽司!最特別嘅係有蟹肉同蟹膏壽司, 零零舍舍用個細碗裝住 ,十分別緻。 係我第一次見到呢款壽司阿! 味道同平時食到既蟹膏差不多濃味, 但今次係同壽司飯一齊食,感覺十分fresh!除此之外,五款串燒亦都十分推介。有雞翼,有番薯仔,仲有芝士免治雞肉!香濃嘅芝士喺雞肉嘅表面溶化,兩者溶為一體,諗起都流口水!仲有牛肉年糕添。佢係用牛肉片包住一塊塊年糕,再燒熟,呢個組合真係好有創意,味道也十分不錯。最後,仲有一隻有骨嘅腸仔,外相已經好吸引!味道更可媲美街邊十幾蚊才一條嘅熱狗腸,多汁且彈牙!食埋一舊舊肥美嘅燒鮭魚腩,已經七八成了。最後用甜絲絲嘅芝士年糕作為結尾,簡直是無懈可擊!埋單
食埋一舊舊肥美嘅燒鮭魚腩,已經七八成了。
埋單每位大概250蚊,係尖沙咀食晚餐黎講都唔算貴。下次有機會帶埋一班朋友黎,一定會試下坐房仔,體驗下日本人嘅餐桌文化先!