2006-01-09 12 浏览
和太座來幫襯的主要原因,係因為佢見到酥皮蛋撻新鮮出爐,想來吃番件。呢度同翠華及港式係同一個集團,食物種類真的是非常之多,除了例牌的茶記食物,還有日式大碗飯、韓式石頭飯,連印度烤餅都賣埋,好唔好味就唔知,但真係唔到你唔服。太座一坐低就叫了茶走加件蛋撻,我就突然對燉奶幾有興趣,見佢寫明用北海道牛奶,又睇佢有幾巴閉。不知是否心理作用,這裡的燉奶又真的是幾香,不太甜,有水準亦試得過,美中不足是不夠滑。始終要找好的燉奶,去翠苑會好一點;太座的茶走當然的香甜幼滑,蛋撻就真的一般了,酥皮明顯是焗得不夠透,結成一堆,未及水準。同是賣4蚊,比起檀島的差好遠。侍應服務好有效率,是茶記特色,多句都唔講,一個字~「快」。埋單31蚊,經濟抵食。下次找不到心水吃東西,都會來這裡。題外話:見這裡也有劃分禁煙區,幾意料之外。不過兩區都無遮無隔,坐得幾近,所以坐在邊度都無咩分別,一樣聞到煙味。

侍應服務好有效率,是茶記特色,多句都唔講,一個字~「快」。

埋單31蚊,經濟抵食。下次找不到心水吃東西,都會來這裡。