2021-05-26
北區兒童係粉嶺搵到新食堂,香港地道美食除左茶餐廳之外,今日主題係車仔麵!「阿四車仔麵」裝修簡約,樓面乾淨,座位寬落,採光充足,提供一個舒適環境食車仔麵,一改「嗱渣麵」印象!🍜《招牌麵》同老公一人叫左一個招牌麵,岩哂有選擇困難症既你,招牌麵總共有九款餸,每一樣都有特色,個人特別推介豬皮入味之餘,仍然夠爽有口感;其次辣魷魚彈牙惹味,瑞士雞翼濃味,魚蛋好咖喱,其餘的都不錯。至於另一重點湯底!老公勁貪心剔哂四款醬汁包括咖喱、沙嗲、腩汁同辣醬,撈埋哂出乎意料地夾,佢仲講左十次以上好好味,所以建議大家剔哂佢😉九個餸又大大碗先係$60蚊勁抵食。🥵《麻辣牛柏葉》除左車仔麵,店內提供多款小食,盛惠$22,牛柏葉處理得乾淨好爽口,面頭嘅麻辣醬真係夠麻夠辣,好攻鼻濁親好幾次,但辣得過癮。😋《炸燒賣》至於炸燒賣,上枱時估唔到$22有成10粒,CP值極高,相信係即叫即炸,因為熱辣辣好香好脆口,樓面姐姐仲超貼心問要唔要加甜酸醬(即係麥當勞個泰式辣醬)。🍼🍵《樽仔奶茶》車仔麵跟餐加$12可以要杯凍飲,我今次就加$18試佢招牌樽仔奶茶,同普通凍奶茶比,奶味香滑,茶味濃郁而且唔會因為啲冰溝淡咗整體嘅味道。一間餐廳除咗食
🥵《麻辣牛柏葉》
🍼🍵《樽仔奶茶》
一間餐廳除咗食物質素外,我認為服務都非常之重要,樓面嘅姐姐超有親切感,而且落單出菜清潔一腳踢,好打得,唔通係老闆娘?最後值得一提係枱面有一辣菜甫,免費任食超級惹味,加分!