2018-11-11 1032 浏览
喜爱食中式菜既,好多时候都一定会钟情上海菜,有著自己独特而正既传统菜式天龙楼绝对系香港仔一间唔起眼既餐馆,但你唔入去试下一定后悔门面就唔系靓架喇,亦有啲旧,不过企理唔会觉得唔卫生既坐落放低杯茶好饮既,唔系茶餐厅洗筷子茶餐厅应有尽有,上海菜一览,今次无食而一向觉得几好食既有赛螃蟹、鳝糊、小笼包今次就叫左菜饭午餐食小菜,回锅肉、虾仁炒蛋、酱爆肉丝、红烧肉食饭前送汤饮先,你亦可以加钱饮豆浆,但错过左个老火汤就无平时多数系黄豆汤,今日系菜干煲猪骨,够火候又足料,绝无味精仲好好咁添左一次汤俾我地先食回锅肉,锅气足,味道适中,唔会太甜或太辣,夹到香港人口味好正好好味,配埋菜饭一齐食,半个人去左上海跟住就黎虾仁炒蛋、红烧肉,红烧肉当你以为同回锅肉味道好似,点知唔系,无咁香口,多一点家常味道,仍然好味,豆卜更加系无得输虾仁炒蛋虾仁够弹够口感,份量一啲都唔吝啬炒蛋味道好正,挟埋韮王风味爆发点解可以咁正劳苏食推介 —— 酱爆肉丝食左回锅肉、红烧肉仲要好味既,应该对依个无咩期待,但真正既风味就出现系平凡菜式,其实味道上同鳝糊相似,但当肉丝无鳝咁抢时,荀同个酱汁既味道就更出,每样野更夹系相当出色既平凡小菜,送
天龙楼绝对系香港仔一间唔起眼既餐馆,但你唔入去试下一定后悔

门面就唔系靓架喇,亦有啲旧,不过企理唔会觉得唔卫生既
坐落放低杯茶好饮既,唔系茶餐厅洗筷子茶

食饭前送汤饮先,你亦可以加钱饮豆浆,但错过左个老火汤就无
平时多数系黄豆汤,今日系菜干煲猪骨,够火候又足料,绝无味精
仲好好咁添左一次汤俾我地

菜干煲猪骨

好正好好味,配埋菜饭一齐食,半个人去左上海

回锅肉

菜饭

虾仁炒蛋虾仁够弹够口感,份量一啲都唔吝啬
炒蛋味道好正,挟埋韮王风味爆发
点解可以咁正

红烧肉

虾仁炒蛋

劳苏食推介 —— 酱爆肉丝
系相当出色既平凡小菜,送饭一流
其实个个𩠌都超𩠌得饭,十碗饭都唔够

酱爆肉丝

性价比极高,比好多高端餐厅好味多多声,但保留平民价钱,唔试只系你损失
惊无位好过啦

#老上海