2011-11-03
今日牛一咪同老細去試下米芝連星級中菜,在isquare上上落落先搵到電梯上30樓,一上到去就已經有冇招呼,地方都算大,但燈光偏暗,可能係情調掛,但中菜黑沉沉的好似有D怪,可能我老掛,我采每枱都有一射燈仔射住如果唔係連MENU都睇唔到。我們被安排坐中間半圓形的卡位(我祇唸到呢個形容詞),我覺得係兩人的極住位置,之前我老細想坐WINDOW SEAT,但每人MINIMUN CHARGE $500,所以冇RESERVE,但WINDOW SEAT不是最佳座位,因為出面還有一個約4呎的露台,景觀祇可直望。如果腰骨唔太好的人我建議唔好RESERVE半圓形卡位,因為張櫈坐位比較深,我食成餐都係伸直條腰,都幾攰,但服務算OK,但我覺得D制服有進步架空間。食物方面如下:- 鮮花椒太雕雞 (冷盤,微麻辣好食)- 南海沙鍋翅 (好似海皇羹加D翅咁,味道都算OK)- 金榜醬者大蝦 (我鐘意食蝦,所以我推介,正!)- 九層榙鵝肝牛柳粒 (送飯一流,樣樣煮得剛剛好)- 美極煎黑豚 (好好味,可能我鍾意豬扒(食個D),D汁洽到好處)- 龍蝦湯泡貴紀飯 (好食,我老細炎D湯唔夠濃,我就話剛剛好,我就鍾意將半碗白飯撈埋一
食物方面如下:
- 鮮花椒太雕雞 (冷盤,微麻辣好食)
- 南海沙鍋翅 (好似海皇羹加D翅咁,味道都算OK)
- 金榜醬者大蝦 (我鐘意食蝦,所以我推介,正!)
- 九層榙鵝肝牛柳粒 (送飯一流,樣樣煮得剛剛好)
- 龍蝦湯泡貴紀飯 (好食,我老細炎D湯唔夠濃,我就話剛剛好,我就鍾意將半碗白飯撈埋一齊,冇咁水,口感好好多)
- 18鈫一位茶,米芝連1星,你話貴唔貴
真係估唔到WEEKDAY都FULL,香港果然係講飲講食架地方。