2021-08-26 18 浏览
已經好耐無食泰國野喇,一諗起就口水流,所以今晚就約咗班朋友去小泰國——即係九龍城搵食。呢到出名多泰國餐廳,其實要揀食邊間都唔易。今次就憑感覺搵咗呢間鋪頭,就係鍾意佢嘅裝修有親切感,入面仲有個驚喜小擺設,哈哈,呢到唔講住,去到你就知。唔講咁多,入正題先!食飯一定要有菜,食泰國野就一定要叫馬拉盞通菜。一出碟,陣香味已經撲鼻而來,一啖食落去,味道好濃郁,好爽口,而且好有鑊氣。疫情成日食碟頭飯,真係好耐無食過咁有鑊氣嘅小菜。當然都唔會少得杯野飲啦,叫咗杯芒果沙冰同芒果汁比較下,個人比較鍾意飲沙冰,純粹夏天熱想涼快啲。呢杯就沒有又多驚喜,味道好自然,感覺唔似糖漿調味而成,而係淡甜微酸的,可以Refresh返個味蕾。接住係泰式咖哩牛筋腩,通常咖哩會比較濃稠,而且椰奶味重,好易食膩。但呢個咖哩有啲驚喜,口感係湯與羹之間,飲落有股冬蔭功風味,配合多樣脆口蔬菜,當湯飲又得,撈飯食又得,仲幾開胃添。之後就來咗碟蝦餅,我本來就一般般,不過朋友鍾意食,我都試咗舊味道同我預計差不多,唯一我欣賞嘅地方係外皮炸得香炸,唔會擺耐咗就變軟~厚度都適中,好易放入口,因為我就最怕擘到個口大一大先食到!來到主食,就係泰式乾炒

唔講咁多,入正題先!

來到主食,就係泰式乾炒蝦河。
如果唔睇菜名,真係以為係蛋炒腸粉,唔係因為河粉嘅外型,而係個口感,無諗過碟河粉可以十足腸粉咁嫩口。
而且要足夠鑊氣先可以將蛋同蒜味依附係河粉上面,好簡單嘅調味,就烹調出令人滿意嘅味道