今日要推介嘅就係全城熱捧嘅牛大人啦,11:30嚟到已經場面墟冚,真係名不虛傳啊。聽聞晚市勁恐怖,所以尖沙咀店一新開就嚟試吓午餐啦,新店開張仲有八八折啊。餐牌如下, 135就可以90分鐘任食。因為同行嘅人唔係好食大腸之類嘅咁所以我哋就揀咗最平嘅$138餐啦。如果因為抗疫期間驚打邊爐會互相感染呢,其實都可以揀一人一鍋餐,不過呢就冇得任食一啲台灣直送嘅牛肉漿或魚旗漿等,同埋其實就唔可以任食鴨血囉。所以我最後都係揀咗138任食。湯底方面我揀咗香港獨有嘅起司鍋啦,但係我超級唔推介,因為其實我覺得麻麻地,所以令到我覺得牛大人失色不少。不過自助食物入邊呢就會有醬料你可以揀啦,另外都其實有唔少自助食品例如貢丸啦芋絲等等呢其實你都可以隨便食嘅。咁入到去因為我傻更更唔知原來係用QR code點餐啦,所以呢隔咗一陣先開始點返牛肉啦同埋一啲特色小食囉,所以大家記得呢系用QR code點餐啊,如果唔係你就剩係得湯底㗎喇。咁啱啱都講過啦138嘅套餐呢其實會包含一啲台灣直送嘅手打漿,而我個人最推介嘅呢就係澎湖花枝漿呢個真係好好食我encore咗2round。另外仲有好多台式小食例如鹽酥雞、皮蛋豆腐、台灣小香腸、甘梅

咁啱啱都講過啦138嘅套餐呢其實會包含一啲台灣直送嘅手打漿,而我個人最推介嘅呢就係澎湖花枝漿呢個真係好好食我encore咗2round。另外仲有好多台式小食例如鹽酥雞、皮蛋豆腐、台灣小香腸、甘梅薯條等,我自己試過我覺得其實全部味道都唔錯。

另外唔知係咪太多人嘅關係啦,其實漏單都幾嚴重嘅,例如其實我點左好多次水餃呢最後都係嚟得四碟啦,但係其實水餃非常值得推介所以我建議大家點都點到佢黎為止。

至於鴨血方面我覺得同台灣相比呢就真係失色咗少少嘅,但係以香港來講水平都算唔錯啦,因為其實只係需要$135有咁多嘢食你仲想點呢。

飲品方面有台式嘅茶啦咁我自己就試咗洛神花嘅,另外亦都試咗啲台式飲品如仙草凍啦,咁我其實就覺得都真係唔錯嘅,最後我竟然唔記得咗食雪糕,失策!

但其實有入枱計到到我離開其實都差唔多食咗120分鐘。咁啱啱都講啦新張期間呢系有八八折嘅,所以其實我本身叫咗個138嘅套餐啦但係節完之後更計埋+1呢其實我買單只係需要$135姐。所以我覺得性價比都真係幾高嘅。

如果你睇完我依篇長文咁我就送返個貼士俾你啦,我係11:30去嘅時候呢已經出邊好多人排隊啦,所以如果你想食第一輪呢你都要早啲去排隊啦,如果你係想食第二輪1:30呢咁我諗你要排隊嘅時間就要更加早啦。所以如果你係唔需要返學又唔洗返工嘅人士呢就要早啲出門口去食第一輪啦,如果唔係你就有機會撲空啦!

2020-09-01