2020-02-16 1292 浏览
爸爸生日指定要食燒肉放題,當然一早做定功課,見呢間燒肉店有唔少好評,一星期前訂定位,打算一行八人嚟食餐勁。餐廳係樓上鋪,佔地面積大,但枱數非常多,座位之間空間感不足,我哋六大兩小更被安排坐六人卡位,非常逼夾,而且由於係自助形式,每次出去拎食物都好唔方便。刺身有三文魚腩,唔錯,其他刺身就中規中矩。爐上墊有牛油紙冇咁易燶,爐具開咗好耐都唔熱,向職員查詢,但拋下一句「嗰邊有粒掣噠多次就得」就行咗去,噠多次都唔得,結果我哋自己重複試咗一陣先成功⋯⋯肉類選擇多,但質素參差,部份更加係色澤暗紅,仲有陣雪味,感覺唔新鮮。廣島蠔雖然尺寸唔細,但帶有少少腥味,唔係人人接受到。食咗一陣燒肉之後大家已經轉戰熟食。咖哩蟹啖啖肉,但咖哩味欠奉,個芡一舊舊,感覺麻麻。炸物算係最正常,特別係炸雞翼,加上白芝麻,食落幾香口。炸鵪鶉蛋冇味,感覺有少少中伏⋯⋯火鍋俾人感覺最安心,由於對肉類嘅質素失望,我哋主要都係食菇蔬為主,湯底係一般嘅上湯,不過不失。最後以乳酪雪糕作結,雖然比較稀好快溶,但比較燒肉嘅質素已經令人安慰。餐廳價錢雖然唔貴,但無論環境、食物質素定服務都認真掹車邊,實在好難回頭,下次都係寧願俾貴少少搵間好啲⋯⋯

刺身有三文魚腩,唔錯,其他刺身就中規中矩。

廣島蠔雖然尺寸唔細,但帶有少少腥味,唔係人人接受到。

炸物算係最正常,特別係炸雞翼,加上白芝麻,食落幾香口。

炸鵪鶉蛋冇味,感覺有少少中伏⋯⋯