2014-07-14 539 浏览
今日行咗好耐都唔知食咩下午茶好,心思思又想试下我以前好中意食嘅稻庭冷乌冬。行到门口,见到人影都唔多只,心谂会唔会系两年间变成一个伏呢?不过都系入咗去,望住𠮶餐牌我呆咗!我知香港近年咩都加价,但系冇食一年姐,竟然赤丸啲价钱加咗成倍⋯绝对唔抵食!仲要一入到去,有位手掌咁大嘅蜻蜓系到周围飞,吓到我同其他客人差啲尖叫!但系𠮶疑似老板嘅男人都冇即刻叫啲侍应去捉走佢,佢只系话「蜻蜓尼姐」有一刻,真系想即刻走人唔食嫁!最后叫咗个下午茶,辣肉田园稻庭冷乌冬配巨蜂提子汁。佢用芝麻酱去配𠮶乌冬,我觉得有啲留,其实啲肉配乌冬已经好够味。佢话辣肉,但一啲辣味都食唔到,只系得咸味。成𠮶餐好似系炸酱面嘅乌冬版咁,啲青瓜蕃茄同成个味完全唔夹。不过巨峰提子汁味道唔错,唔太甜~

2014-06-26